Tramp ponovio da su pregovori sa talibanima mrtvi

Tramp je preko Tvitera danas dao uvjeravanja da je američka vojska pojačala svoju ofanzivu protiv talibana od napada u četvrtak
720 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Predsjednik SAD, Donald Tramp danas je rekao da su američki pregovori sa talibanima o okončanju rata u Avganistanu "mrtvi" poslije njihovog prekida prošle nedjelje.

Upitan danas o tim pregovorima Tramp je odgovorio "oni su mrtvi. Što se mene tiče, oni su mrtvi".

Tramp je u subotu na Tviteru napisao da je bio zakazan sastanak sa avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem i višim talibanskim zvaničnicima u Kemp Dejvidu, predsedničkom odmaralištu kod Vašingtona, ali da je samit otkazan pošto su islamistički ekstremisti priznali da su odgovorni za napad u kojem je ubijen američki vojnik.

Tramp je napisao i da prekida pregovore između SAD i talibana o okončanju dugogodišnjeg avganistanskog rata, koji su, prema izjavama američkog izaslanika, bili u završnoj fazi.

Američki izaslanik Zalmaj Kalilhad je bio u pregovorima sa političkim krilom talibana u Dohi u Kataru gotovo godinu dana, i najavio je da je sporazum pred zaključivanjem, ali se u posljednjem trenutku to osujetilo.

Pobunjenici sada najavljuju novo prolivanje krvi.

Tramp je preko Tvitera danas dao uvjeravanja da je američka vojska pojačala svoju ofanzivu protiv talibana od napada u četvrtak.

"Posljednja četiri dana udarili smo naše neprijatlje jače nego u bilo kom trenutku poslednjih deset godina", napisao je on danas u još jednom tvitu.

Tramp je takođe danas žustro preko tvitera osporio medijske izvještaje prema kojima je njegova želja da organizuje sastanak sa talibanima u Kemp Dejvidu izazvala velika neslaganja u njegovom timu.

"Mnogo lažnih vijesti prema kojima sam ja navodno presudio suprotno od mišljenja potpredsjednika i drugih savjetnika o mogućem susretu sa talibanima u Kemp Dejvidu. Ta priča je lažna", napisao je danas Tramp na Tviteru.

Američki predsjednik danas je dodao da je uvek mislio da je dobro da se sastane i priča sa ljudima ali da je u ovom slučaju on na kraju odlučio da to ne uradi.

Američki mediji prenijeli su da su potpredsjednik Majk Pens, ali i savjetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton bili protiv dolaska talibana u Kemp Dejvid, drugu rezidenciju američkih predsjednika i mjesto gdje je održano više istorijskih samita.

"Nepošteni mediji žele da vas navedu da verujete da konfuzija vlada u Bijeloj kući, ali to nije slučaj", takođe je napisao Tramp.

Bonus video: