INFORMISAN DA NJEGOVE USLUGE VIŠE NISU POTREBNE

Džon Bolton napušta Bijelu kuću, Tramp najavio zamjenu

"Imao sam ozbiljna neslaganja sa velikim brojem njegovih savjeta, kao i drugi u administraciji, stoga...", napisao je predsjednik SAD Donald Tramp na Tviteru
8556 pregleda 9 komentar(a)
John Bolton, Foto: Manuel Balce Ceneta/AP
John Bolton, Foto: Manuel Balce Ceneta/AP
Ažurirano: 10.09.2019. 19:03h

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost, Džon Bolton podnio je ostavku nedugo nakon što mu je američki predsjednik Donald Tramp saopštio da mu njegove usluge u Bijeloj kući nisu potrebne.

"Sinoć sam informisao sam Džona Boltona da njegove u Bijeloj kući više nisu potrebne. Imao sam ozbiljna neslaganja sa velikim brojem njegovih savjeta, kao i drugi u administraciji, stoga...", napisao je Tramp na Tviteru.

On je dodao da se zahvaljuje Boltonu za njegovu službu.

"Imenovaću novog savjetnika za nacionalnu bezbjednost iduće nedjelje", dodao je Tramp.

Otkaz Džonu Boltonu dolazi nakon izvještaja o podjelama u Trampovom kabinetu o mirovnom planu sa Talibanima, piše BBC.

Bolton je bio treći Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost nakon nakon Majkla Flina i Herberta Mekmastera.

Mediji u SAD mjesecima pišu o neslaganjima oko spoljnopolitičkih pitanja između Boltona i državnog sekretara Majka Pompea.

Navode da Bolton i Pompeo nisu razgovarali van zvaničnih sastanaka, čime je komunikacija između Bijele kuće i Stejt departmenta svedena na nižerangirane službenike.

Bolton je postao dio Trampovog tima ponajviše zbog oštrog stava prema Iranu, što je predjsedniku SAD u tom trenutku u potpunosti odgovaralo, ali se kasnije ispostavilo da su njihovi stavovi suprotni o čitavom nizu pitanja, uključujući Sjevernu Koreju i u posljednje vrijeme Avganistan.

Portparolka Bijele kuće Stefani Grišam kazala je da se Trampu "nisu dopale mnoge od njegovih (Boltonovih) politika, ne slažu se".

U odgovoru Bolton je tvitovao "Ponudio sam ostavku sinoć, a Tramp je rekao 'razgovarajmo o tome sjutra'".

Bolton se protivio mirovnim pregovorima sa Talibanima, koje je Tramp prekinuo proteklog vikenda nakon što je prvobitno pozvao grupu Talibana u SAD kako bi se pregovori finalizovali.

Preporučujemo za Vas