Si Đinping zamolio Trampa: Što prije razgovarati sa Sjevernom Korejom

"Nadam se da će SAD i Sjeverna Koreja stupiti u kontakt i razgovarati što brže", rekao je Si, prenijela je agencija
0 komentar(a)
Si Đinping, Foto: Reuters
Si Đinping, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.03.2018. 19:04h

Kineski predsjednik Si Đinping zamolio je svog američkog kolegu Donalda Trampa u telefonskom razgovoru da "što brže" razgovara sa Sjevernom Korejom, javila je kineska agencija Sinhua.

"Nadam se da će SAD i Sjeverna Koreja stupiti u kontakt i razgovarati što brže", rekao je Si, prenijela je agencija.

Tramp je upravo prihvatio da učestvuje na istorijskom samitu sa sjevernokorejskim vođom Kim Džong Unom krajem maja, u spektakularnom obrtu vezanom za jedan od najosjetljivijih sukoba na svijetu.

"Cijenim pozitivne namjere predsjednika da dođe do mirnog rješenja problema na Korejskom poluostrvu", rekao je Si u telefonskom razgovoru s Trampom.

U kratkoj izjavi sinoć u Vašingtonu Čung Eui-jong, južnokorejski nacionalni savjetnik za bezbjednost, objavio je da je Tramp prihvatio poziv Kim Džong Una za razgovor. Bijela kuća je kasnije potvrdila da je Tramp prihvatio predlog.

Dogovor o susretu, nešto što je bilo nezamislivo još prije nekoliko dana, najavljen je poslije dvije godine vrlo jakih tenzija između Vašingtona i Pjongjanga vezanih za sjevernokorejski nuklearni i balistički program. Mjesto i tačan datum susreta nisu precizirani.

Ta objava zasijenila je objavu u utorak da će krajem aprila biti održan samit između dvije Koreje na liniji demarkacije koja ih dijeli.

Pomaci u odnosu sa Sjevernom Korejom ostvareni su tokom posjete visoke južnokorejske delegacije Pjongjangu koja je razgovarala sa sjevernokorejskim vođom Kim Džong Unom.

"Situacija na Korejskom poluostrvu bilježi pozitivne pomake", rekao je Si Đinping danas u razgovoru sa Trampom.

Tramp je odgovorio da se nada da će sve uključene strane "pokazati dobru volju, da će se uzdržati od svake akcije koja bi mogla da utiče ili da poremeti sadašnji detant".

Zvaničnici Kine, koja obezbjeđuje 90 odsto spoljne trgovine Sjeverne Koreje, osjećaju olakšanje najnovijim otopljavanjem odnosa između dvije Koreje poslije prijetnji ratom na njenoj granici, kako iz Pjongjanga tako i iz Vašingtona, navodi agencija Frans pres.

Bonus video: