TRAMP SMIJENIO SAVJETNIKA ZA NACIONALNU BEZBJEDNOST

Šta kaže Moskva na otkaz Džona Boltona

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je smjena američkog savjetnika za nacionalnu bezbjednost unutrašnja stvar SAD, dodajući da se Rusija u to ne miješa
2714 pregleda 0 komentar(a)
Bolton, Foto: Reuters
Bolton, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp iznenada je dao otkaz savjetniku za nacionalnu bezbjednost Džonu Boltonu. Kakve poruke tim povodom šalje Moskva?

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je smjena američkog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona unutrašnja stvar SAD, dodajući da se Rusija u to ne miješa, prenosi Rojters.

Predsjednik Odbora za međunarodna pitanja Savjeta Ruske Federacije, Konstantin Kosačev, međutim, ocijenio je za Tas da bi Boltonov odlazak mogao da poveća šanse za produžetak Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START).

"Nada da će novi START biti produžen živi dok god je on na snazi, odnosno do februara 2021. godine i nakon Boltonovog odlaska velike su šanse da sporazum bude postignut na vrijeme i da čak bude unaprijeđen", rekao je Kosačov.

Dodao je da se Bolton uporno protivio sporazumu u oblasti strateške stabilnosti i kontrole naoružanja, misleći da oni previše ograničavaju SAD u demonstriranju superiornosti.

"Ne znam da li je to razlog što ga je predsjednik Tramp otpustio, ali znam da je to razlog što meni nije žao zbog toga", zaključio je Kosačov.

START su 2011. godine potpisale Rusija i SAD i on će biti na snazi do 5. februara 2021. godine, ako ga do tada ne zamijeni novi sporazum o smanjenju i ograničenju strateškog naoružanja.

Sporazum takođe može da bude produžen za ne više od pet godina i to konsenzusom obje strane.

Preporučujemo za Vas