KREMLJ UMANJIO ZNAČAJ PRIČE O ŠPIJUNU CIA

SAD izvukle špijuna iz Rusije da ga Tramp ne bi otkrio?

Američki obavještajac visokog ranga je navodno evakuisan usljed rizika od otkrivanja zbog Trampove nemarnosti kada su u pitanju povjerljive informacije
4019 pregleda 4 komentar(a)
Lavrov, Tramp i Kisljak u Bijeloj kući 10. maja 2017., Foto: AP
Lavrov, Tramp i Kisljak u Bijeloj kući 10. maja 2017., Foto: AP

Kremlj je umanjio značaj priče o špijunu CIA unutar ruske predsjedničke administracije, ali je saopštio da je zvaničnik kojeg su ruski mediji identifikovali kao američku krticu radio tamo iako nije imao pristup Vladimiru Putinu.

CNN je u ponedjeljak objavio da su SAD 2017. uspješno izvukle jednog od svojih tajnih izvora na najvišem nivou u Rusiji.

Dva izvora upućena u američki nadzor ruskih akivnosti potvrdili su Rojtersu da je takav doušnik CIA bio unutar ruske vlade i da je izvučen i doveden u SAD.

Izvori su kazali da su američki zvaničnici bili ozbiljno zabrinuti da su zvaničnici Kremlja objelodanili ime tog pojedinca. On je Sjedinjenim Državama prenosio informacije duže od decenije, prema riječima sadašnjih i bivših zvaničnika, prenio je „Vašington post“.

Ruski dnevnik „Komersant“ je juče objavio da je možda u pitanju Oleg Smolenkov, koji je navodno nestao sa suprugom Antoninom i troje djece dok je bio na odmoru u Crnoj Gori 2017. Pozivajući se na izvore u ruskoj policiji, Moskva je prvobitno otvorila istragu o njegovom navodnom ubistvu u Crnoj Gori, ali se ispostavilo da je živ i da boravi u inostranstvu.

„Komersant“ je objavio fotografiju kuće u Virdžiniji, koju je kupio čovjek sa istim imenom i žena koja se zove kao Smolenkovljeva supruga.

NBC njuz je objavio da je jedan od njegovih reportera posjetio tu kuću u ponedjeljak i otkrio da taj muškarac „živi otvoreno pod svojim pravim imenom“.

Jedan američki zvaničnik upoznat sa pozadinom priče rekao je da nije potpuno neuobičajeno za standardnu špijunsku praksu da doušnik kupi nekretninu na svoje ime.

Međutim, pošto je priča objelodanjena, vrlo je vjerovatno da će američka vlada morati da uloži ozbiljne napore da ga zaštiti, dodao je izvor, koji nije osporio da je u pitanju Oleg Smolenkov.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je Smolenkov radio u ruskoj predsjedničkoj administraciji, ali da je smijenjen 2016/17.

„Istina je da je Smolenkov radio u predsjedničkoj administraciji, ali je smijenjen prije nekoliko godina. On nije bio na funkciji visokog zvaničnika“, rekao je Peskov.

Smolenkov nije imao direktan pristup Putinu, dodao je Peskov, koji je uz osmijeh odbio da otkrije da li je u pitanju američki agent.

„Ne mogu to da potvrdim … ne znam je li bio agent. Sve te spekulacije u američkim medijima o tome ko je koga hitno izvukao i ko je koga spasao i tako dalje - su više žanr petparačkih priča, krimi romana, stoga ostavimo to njima“, rekao je Peskov.

Smolenkov je u različitim periodima radio u ruskoj ambasadi u SAD, u ruskoj vladinoj i predsjedničkoj administraciji, prema dokumentima iz otvorenih izvora u Rusiji. Njegova supruga je radila u drugom odsjeku Kremlja, prenio je „Komersant“.

List je citirao neke neimenovane izvore, koje su kazali da vjeruju da je Smolenkovobavljao samo rutinski posao i da nije mogao Amerikancima prenijeti ništa više od „beznačajnih glasina“.

Međutim, drugi izvori su kazali da je Smolenkov radio sa Putinovim spoljnopolitičkim saradnikom Jurijem Ušakovim te da je uživao njegovo povjerenje. Ušakov ima pristup ruskom lideru.

„Ovo je ozbiljno,“ prenio je „Komersant“ izjavu neimenovaniog ruskog zvaničnika. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je juče rekao da nikad nije čuo za Smolenkova.

„Nikad nisam vidio tog čovjeka, niti sreo, i nikad nisam pratio njegovu karijeru ili kretanje,“ rekao je Lavrov.

U izvještaju CNN-a se navodi da je CIA strahovala da bi „loše rukovanje“ predsjednika Donalda Trampa obavještajnim podacima moglo dovesti špijuna u opasnost.

CNN je u ponedjeljak objavio da su Amerikanci odlučili da izvuku doušnika nedugo nakon sastanka u maju 2017. u Ovalnom kabinetu, gdje je Tramp sa Lavrovim i ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom razgovarao o povjerljivim obavještajnim podacima.

Lavrov je juče rekao da mu niko nije otkrio nikave tajne sa sastanku sa Trampom. CIA je saopštila da je izvještavanje CNN-a o izvlačenju „pogrešno“ i „prosto lažno“.

Izvor iz američke vlade je takođe rekao da Tramp nije otkrio nikakve tajne, poput toga da doušnik postoji ili njegov identitet, na bilo kojem sastanku sa ruskim zvaničnicima.

"Njujork tajms“ je objavio da je agent bio od presudnog značaja za zaključak američkih obavještajnih službi 2016. da je Putin lično naredio miješanje Rusije u američke predsjedničke izbore.

Visokog obavještajca, koji je pružio ključne informacije o pokušaju sabotiranja američkih predsjedničkih izbora, izvlače iz Rusije usljed potencijalno velike opasnosti - zvuči kao radnja špijunskog romana Džona le Karea. Međutim, ako je vjerovati brojnim medijskim izvještajima, ovo je stvarni život i političke posljedice u SAD bi mogle biti velike, navodi BBC.

Ova epizoda naglašava zabrinutost obavještajne zajednice SAD zbog Trampa i njegovih saradnika u početku njegovog mandata. Ona je odraz zaključka da bi nedisciplinovani glavnokomandujući mogao predstavljati rizik za nacionalnu bezbjednost - čak i nenamjerno, zaključuje BBC.

Preporučujemo za Vas