VRŠILAC DUŽNOSTI SAVJETNIKA ZA NACIONALNU BEZBJEDNOST

Čarls Kupermen nasljednik Boltona

Bolton je novinaru Vašington posta Robertu Kosti napisao da će i on „imati šta da kaže” i da mu je „jedina briga nacionalna bezbjednost SAD”
653 pregleda 0 komentar(a)
Bolton, Foto: Reuters
Bolton, Foto: Reuters

Vršilac dužnosti američkog savjetnika za nacionalnu bezbjednost biće Čarls Kupermen, dosadašnji zamjenik Džona Boltona, rekli su iz Bijele kuće za BBC.

Nakon što je američki predsjednik Donald Tramp na Tviteru objavio da je otpustio savjetnika za nacionalnu bezbjednost, isplivale su informacije da su Tramp i Bolton imali razmirice o brojnim spoljnopolitičkim izazovima, od Avganistana do Irana.

Mnogi u Bijeloj kući nisu bili zadovoljni ni ponašanjem Boltona, a neimenovani izvor rekao je za BBC da je on od Nacionalnog savjeta za bezbjednost stvorio poseban entitet.

„Bolton radi odvojeno od ostatka Bijele kuće”, rekao je bivši zvaničnik Trampove administracije koji je želio da ostane anoniman.

Prema njegovim riječima, Bolton nije prisustvovao sastancima i pratio je sopstvene inicijative.

„On vodi sopstveni šou”, rekao je taj zvaničnik, prenosi Tanjug.

Drugi zvaničnik Bijele kuće izjavio je za CBS News, američkom partneru BBC, da je Bolton uvijek imao svoje prioritete i da nikada nije pitao predsjednika koji su njegovi prioriteti.

Bivši visoki zvaničnik u američkoj administraciji rekao je za CBS da je Boltonovo insistiranje da sve bude po njegovom razbesnilo mnoge ljude u Bijeloj kući, uključujući predsjednika.

Proteklih mjeseci, kaže izvor CBS-a, zahtjevi za Boltonovo razrešenje postali su sve glasniji, a da se u protekle dvije nedjelje već znalo da je Bolton sljedeći na redu za otkaz.

Dopisnica BBC-a iz Bijele kuće jednom je upitala Boltona kakav je njegov odnos sa predsjednikom, na šta je on prsnuo u smijeh.

Nakon što je Tramp objavio da mu je dao otkaz, Bolton je u poruci televiziji Fox News insistirao da je on podnio ostavku na mjesto savjetnika za nacionalnu bezbjednost.

On je novinaru Vašington posta Robertu Kosti napisao da će i on „imati šta da kaže” i da mu je „jedina briga nacionalna bezbjednost SAD”.

Bolton, koji je na funkciji bio od aprila 2018. godine bio je treći Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost, posle Majkla Flibna i H.R. Mekmastera.

Preporučujemo za Vas