Objavljeni izvodi sa snimka Kašogijevog ubistva: "Je li stigla životinja koju treba žrtvovati?"

Kašogijev posljednji zahtjev ubicama bio da mu ne prekrivaju usta pošto boluje od astme i mogao bi da se uguši
7921 pregleda 5 komentar(a)
Kašogi, Foto: AP
Kašogi, Foto: AP
Ažurirano: 11.09.2019. 11:05h

Turski list "Sabah" prenio je da su posljednje riječi ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija upućene njegovim ubicama bile da mu ne prekrivaju usta pošto boluje od astme i mogao bi da se uguši.

"Sabah" je objavio nove izvode sa snimka razgovora Kašogija i članove grupe Saudijaca koji su poslati da ga ubiju. List je naveo da je do snimka ubistva od 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu došla turska obavještajna agencija.

Prema transkriptu snimka, član saudijskog tima kaže Kašogiju da mora da bude vraćen u Rijad zbog naloga Interpola, prenosi AP.

Jedan od objavljenih razgovora je između Mahera Abdulaziza Mutreba i doktora Salaha Muhameda Al-Tubaigija, šefa za forenzičke dokaze u Sekretarijatu za opštu bezbjednost u Saudijskoj Arabiji, koji su, kako se navodi, razgovarali u 13:02 sati, svega 12 minuta prije Kašogijevog dolaska u konzulat.

Mutreb: Može li se tijelo ubaciti u džak?

Al-Tubaigi: Ne, previše je teško i visoko. Zapravo, uvijek sam radio na leševima, znam vrlo dobro da režem. Nikad, doduše, nisam radio na tijelu koje je još uvijek toplo, ali ću se snaći. Obično stavim slušalice i slušam muziku kada režem tijela, u međuvremenu sipam kafu i pušim cigarete. Kad razdvojim djelove tijela, ubacićeš ih u plastične kese, sve to staviti u kofere i iznijeti (iz zgrade).

Al-Tubaigi takođe kaže, kako navodi Sabah, da njegovi nadređeni ne znaju šta radi i da nema nikoga ko ga može zaštititi.

Na kraju razgovora, Mutreb pita da li je "životinja koju treba žrtvovati" stigla. U 13:14 sati, neidentifikovani muškarac je rekao "stigao je".

Kašogi dolazi u konzulat

Sudeći po snimcima, Kašogiju je po ulasku u konzulat rečeno da je konzul Mohamed al-Otaibi prisutan i prvobitno je ljubazno pozvan u njegovu kancelariju na drugom spratu. Kada je postao sumnjičav, nakon što je povučen za ruku je kazao: "Pusti me, šta radiš to", piše Sabah.

Čim je ušao u sobu, Mutreb ga je zamolio da sjedne i kazao mu da ga moraju vratiti u Rijad, po nalogu Interpola. Druga, neidentifikovana osoba, Kašogiju tokom snimka, u ulozi "lošeg policajca", više puta govori da "skrati priču".

Sabah je objavio izvode snimka i razgovor koji je trajao desetak minuta prije Kašogijeve smrti:

Mutreb: Ostavi poruku sinu.

Kašogi: Šta da mu kažem?

Mutreb: Poslaćeš mu poruku, vježbaćemo, pokaži nam.

Kašogi: Šta da mu kažem, "vidimo se uskoro"?

Neidentifikovani muškarac: Skrati priču.

Mutreb: Napiši nešto poput: "U Istanbulu sam, ne brini ako ne možeš da me dobiješ".

Kašogi: Ne treba da kažem da sam kidnapovan.

Neidentifikovani muškarac: Skini jaknu.

Kašogi: Kako ovako nešto može da se desi u konzulatu? Ne pišem ništa.

Neidentifikovani muškarac: Skrati priču.

Kašogi: Ne pišem ništa.

Mutreb: Napišite, gospodine Džamal, požurite. Pomozite nam kako bismo mi pomogli Vama, zato što ćemo Vas na kraju vratiti u Saudijsku Arabiju, a ako nam ne pomognete, znate šta će se desiti na kraju.

Kašogi: Vidim peškir, hoćete li da me omamite?

Al-Tubaigi: Da, uspavaćemo Vas.

Kašogi je zamolio da mu ne prekrivaju usta, a potom je izgubio svijest. "Imam astmu, ne radite to, ugušićete me", bile su njegove posljednje riječi, piše Sabah.

Kako navodi list, Kašogijeve ubice su potom stavile plastičnu kesu preko njegove glave i ugušili ga, a potom se čuu zvuci opiranja.

"Je li uspavan?", "Podiže glavu", "Nastavi da pritiskaš", "Pritisni dobro" - čuje se takođe na snimku.

Potom se, kako navodi Sabah, oko 13:39 sati čuje zvuk testere za kidanje Kašogijevog tijela, a brutalna procedura je trajala pola sata.

Sudeći po knjizi "Diplomatsko zvjerstvo: Mračne tajne Kašogijevog ubistva", koju potpisuju novinari Sabaha Abdurahman Šimšek, Nazif Karaman i Ferhat Unlu, Kašogijevo tijelo je raskomadao al-Tubaigi i potom je iznijeto iz konzulata u pet kofera. Ostaci tijela novinara još uvijek nisu pronađeni.

Bonus video: