NA GODIŠNJICU NAPADA NA SAD

Vođa Al Kaide pozvao muslimane da napadnu zapadne ciljeve

U videu koji je objavila militantna grupa al Zavahri je kritikovao "povratnike" iz džihada, što se odnosilo na bivše džihadiste koji su promijenili svoje stavove u zatvoru
3493 pregleda 9 komentar(a)
Ajman al Zavahri, Foto: Mazhar Ali Khan/AP
Ajman al Zavahri, Foto: Mazhar Ali Khan/AP

Vođa Al Kaide Ajman al Zavahri pozvao je danas muslimane da napadnu američke, evropske, izraelske i ruske ciljeve u svom govoru povodom 18. godišnjice terorističkih napada 11. septembra.

U videu koji je objavila militantna grupa al Zavahri je kritikovao "povratnike" iz džihada, što se odnosilo na bivše džihadiste koji su promijenili svoje stavove u zatvoru.

"Ako želite da se džihad fokusira samo na vojne ciljeve, američka vojska ima prisustvo širom svijeta, od istoka do zapada. Vaše zemlje su prepune američkih baza, sa svim nevjernicima i korupcijom koju šire", rekao je on.

U koordiniranim otmicama Al Kaide 11. septembra 2001. poginulo je gotovo 3.000 ljudi, kada su oteti avioni pogodili Svetski trgovinski centar, Pentagon, a treći je pao na polje u Pensilvaniji.

Al Zavahri, Egipćanin, postao je vođa Al-Kaide nakon ubistva Osame bin Ladena 2011. godine. Smatra se da se on skriva negdje u pograničnim dijelu između Avganistana i Pakistana.

Preporučujemo za Vas