"GOMILANJE JEDNE LAŽI NA DRUGU"

Kremlj: Priča o krtici CIA je kleveta

Doušnik nije mogao imati nikakvu ulogu u otkrivanju da se Rusja miješala u izbore jer nije bilo miješanja, rekao je Sergej Rjabkov
940 pregleda 0 komentar(a)
Rjabkov, Foto: AP
Rjabkov, Foto: AP

Rusija je juče odbacila kao laži i klevetu navode da je krtica CIA u administraciji predsjednika Vladimira Putina proslijedila Sjedinjenim Državama informacije o navodnom ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je komentarisao objave u američkim medijima da je doušnik CIA u ruskoj vladi izvučen i doveden u SAD 2017. godine.

Američke obavještajne agencije su zaključile da se Rusija miješala u kampanju za predsjedničke izbore 2016. kao bi doprinijela pobjedi Donalda Trampa. Moskva je demantovala bilo kakvu umiješanost.

Izvor upućen u način na koji vlada SAD vodi slučaj doušnika rekao je Rojtersu da je krtica obezbijedila informacije koje su pomogle da se ustanovi umiješanost Rusije u napore da se utiče na kampanju za američke izbore 2016. CNN je objavio u utorak da je doušnik pomogao da se otkrije da je Putin usmjeravao miješanje Rusije u izbore u Trampovu korist.

Međutim, Rjabkov je rekao da navodna krtica nije mogla imati nikakvu ulogu u otkrivanju miješanja u izbore jer miješanja nije bilo.

„I što se dešava u smislu takvih interpretacija je samo gomilanje jedne laži na drugu i umnožavanje klevete o nama”, dodao je.

Kremlj je juče saopštio da nije znao da je jedan od njegovih bivših zaposlenih bio doušnik CIA, ali da ruske obavještajne službe rade na tom slučaju.

Ruski dnevni list „Komersant“ je objavio da bi taj zvaničnik mogao biti muškarac po imenu Oleg Smolenkov. On je navodno nestao da suprugom Antoninom i troje djece dok je bio na odmoru u Crnoj Gori u junu 2017.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je juče rekao novinarima: „Mogu samo da kažem da je taj zaposleni postojao, da je smijenjen, i da ne znamo da li je špijun. To je pitanje za obavještajne službe - one rade svoj posao.“

CIA je navodno odlučila da izvuče doušnika iz straha da bi mogle procurjeti njegove aktivnosti i identitet, prenio je Rojters.

List „Vedomosti“ je juče, pozivajući se na neimenovani izvor blizak službama bezbjednosti, objavio da je 50-godišbnji Smolenkov u posljednje vrijeme najmanje pet godina radio kao glavni saradnik savjetnika Kremlja Jurija Ušakova i da je imao pristup „veoma osjetljivim informacijama, uključujući obavještajne podatke.“

Smolenkov je radio kao ruski diplomata u SAD u isto vrijeme kada je Ušakov bio ambasador u Vašingtonu.

Kremlj je u utorak saopštio da Smolekov nije bio zvaničnik visokog ranga i da nije imao pristup Putinu.

Ruska novinska agencija RIA je objavila da je posjetila kuću koja se vodi na Olega Smolenkova u Stafordu, blizu Vašingtona, u oblasti gdje, kako je navedeno, žive mnogi bivši pripadnici američke vojske i FBI.

Agencija navodi da su zavjese u kući bile navučene, da nema znakova nikakve aktivnosti unutra i da niko nije otvorio vrata kada je novinar pozvonio.

Jedan od komšija, Greg Teli, rekao je da ukućani imaju ruski akcenat i da su iznenada otišli nakon što se u toj oblasti pojavio jedan novinar, prenijela je RIA.

Bračni par Smolenkov je nekretninu u Virdžiniji navodno kupio za 925 hiljada dolara u junu prošle godine.

CNN je objavio da je CIA strahovala da bi „loše rukovanje“ predsjednika Trampa obavještajnim podacima moglo dovesti špijuna u opasnost.

Prema tom izvještaju, Amerikanci su odlučili da izvuku doušnika nedugo nakon sastanka u Bijeloj kući u maju 2017, na kojem je Tramp sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim razgovarao o strogo povjerljivim obavještajnim podacima.

CIA je saopštila da su lažni navodi da je Tramp u kontaktu sa ruskim liderima kompromitovao postojanje doušnika.

Britanski „Tajms“ piše da je posljednja operacija izvlačenja američke krtice iz Moskve bila evakuacija Aleksandra Potejeva 2010. Potejev, veteran rata u Avganistanu i oficir ruske spoljne obavještajne službe, godinama je obavještavao Vašington o mreži špijuna u SAD.

Smolenkovu nacrtana meta

Danijel Hofman, koji je bio šef odjeljenja CIA u Moskvi, ocijenio je da je doušniku sada nacrtana meta zato što Putin ne može rizikovati da ruski zvaničnici misle da mogu proći nekažnjeno ako izdaju Rusiju.

„To znači da taj čovjek ima metu na čelu,“ rekao je Hofman, koji je primijetio da zakon iz 2006. Putinu daje ovlašćenja da naredi vandsusko ubistvo izvan Rusije. 

„Kada je Vladimir Putin saznao za izvore velike vrijednosti za koje smatra da su izdali Rusiju, on je pokušao da jednog od njih ubije sovjetskim nervnim agensom, a drugog ubio polonijumom“.

Hofman je mislio na pokušaj ubistva Sergeja Skripalja nervnim agensom novičok 2018. i ubistvo Aleksandra Litvinjenka radioaktivnim polonijumom 2006.