"RUHANI I ZARIF SE PRETVARAJU DA SU UKLJUČENI U DIPLOMATIJU"

Pompeo: Teheran stoji iza gotovo 100 napada na Saudijsku Arabiju

"Iran je sada pokrenuo napad bez presedana na svjetsko snabdijevanje energijom. Nema dokaza da je napad dođao iz Jemena ", napisao je Pompeo u postu na Tviteru
920 pregleda 1 komentar(a)
Pompeo, Foto: Reuters
Pompeo, Foto: Reuters

Američki državni sekretar Majk Pompeo optužio je u subotu Iran za napad na saudijske naftne pogone, pošto je isključio jemensku umiješanost i optužio Teheran da se bavi lažnom diplomatijom, prenosi Tanjug.

"Teheran stoji iza gotovo 100 napada na Saudijsku Arabiju, dok se Ruhani i Zarif pretvaraju da su uključeni u diplomatiju.Usred svih poziva na deeskalaciju, Iran je sada pokrenuo napad bez presedana na svjetsko snabdijevanje energijom. Nema dokaza da je napad dođao iz Jemena ", napisao je Pompeo u postu na Tviteru.

Pripadnici grupe Huti u Jemenu u subotu su preuzeli odgovornost za napade dronovima na pogone Saudi Aramko kompanije, saopštio je vojni portparol Hutija.

Kako je prenijela lokalna tv Al Masirah, Huti su upotrijebili deset dronova za napade na naftne pogone i obećali su da će proširiti napade na Saudijsku Arabiju koja predvodi koaliciju protiv Huta u Jemenu.

Saudijska Arabija saopštila je ranije juče da su na dva velika postrojenja u toj zemlji izvedeni napadi dronovima, koji su izazvali požare, ali nije navela ko stoji iza napada.

Požari su izbili u kompaniji za preradu nafte Aramko i na naftnom polju Hurais.

Požar koji je juče ujutro izbio Aramku stavljen je pod kontrolu, javila je državna televizija Al Arabija.

Na video snimcima koji su snimljeni u Bukjaku na istoku zemlje vide se plamenovi i dim koji se uzdiže, u pozadini se čuju pucnji iz vatrenog oružja.

Saudijska naftna kompanija Aramko tvrdi da je ovo postrojenje najveća fabrika za stabilizaciju sirove nafte na svijetu.