TRAŽE POMOĆ OD LONDONA

FOTO i VIDEO Hongkong: Demonstranti mahali britanskim zastavama i pjevali britansku himnu

Demonstranti su optužili London da ne traži od Pekinga da položi račune
1882 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta u Hongkongu, Foto: Reuters
Sa protesta u Hongkongu, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.09.2019. 09:58h

Prodemokratski demonstranti okupili su se danas blizu konzulata Velike Britanije u Hongkongu tražeći od Londona da uloži više napora da zaštiti stanovnike svoje bivše kolonije a ponovo su ukazali na smanjenje sloboda u toj poluautonomnoj kineskoj teritoriji.

Stotine ljudi pjevalo je britansku himnu i mahalo britanskim zastavama kao i zastavom te bivše britanske kolonije.

Hongkong prolazi kroz najveću političku krizu od kada je vraćen Kini 1997. godine, uz skoro svakodnevne demonstracije. 

Demonstranti traže demokratske reforme i osuđuju, po njihovoj ocjeni, brutalni odgovor policije pri suzbijanju protesta.

Prema Kinesko-britanskoj deklaraciji iz 1984. kojom je određeno vraćanje te teritorije Kini, Hongkong je određen kao poluautonomna oblast kojom se vlada po principu "jedna zemlja, dva sistema", i prema tome uživa slobode koje ne postoje u ostatku Kine, a po ovoj deklaraciji je to oročeno do 2047. godine.

Međutim, prodemokratski aktivisti optužuju Peking da krši obećanja i da širi svoj politički uticaj nad tom malom teritorijom, između ostalog, time što joj ne dozvoljava da ima prave izbore.

Demonstranti su danas optužili London da ne traži od Pekinga da položi račune. 

Na jednom plakatu piše "zajednička kinesko-britanska deklaracija je ništavna". 

Jedan broj demonstranta tražio je da se dozvoli stanovnicima Hongkonga da dobiju državljanstvo Velike Britanije ili neke druge zemlje Komonvelta.

Prije nego što je teritorija predata Kini stotine hiljada građana Hongkonga dobili su pasoše izdate u Londonu specijalno za britanske građane u inostranstvu, što im olakšava ulazak u Veliku Britaniju ali ne daje prava na rad i boravak.

Oko 130 britanskih poslanika ove nedjelje potpisalo je otvoreno pismo u kome pozivaju Veliku Britaniju i zemlje Komonvelta da prime građane Hongkonga koji žele da emigriraju.

Galerija

Preporučujemo za Vas