EU: Napad na naftna postrojenja prijetnja za regionalnu bezbjednost

Evropska unija ukazuje da je vrlo važno da se utvrde činjenice i odgovornost za taj "sramotni čin"
832 pregleda 0 komentar(a)
Satelitski snimci nakon napada, Foto: AP
Satelitski snimci nakon napada, Foto: AP

Napad dronovima na naftna postrojenja Aramka u Saudijskoj Arabiji predstavljaju pravu prijetnju za regionalnu bezbjednost, saopštila je danas Evropska unija (EU).

"U vrijeme kada su tenzije visoke, ovaj napad podriva tekuće napore ka deeskalaciji i dijalogu", navodi se u saopštenju, u kojem se upućuju izrazi žaljenja saudijskim vlastima i narodu.

EU ukazuje da je vrlo važno da se utvrde činjenice i odgovornost za taj "sramotni čin".

"Istovremeno Evropska unija ponavlja svoj poziv na maksimalnu uzdržanost i deeskalaciju", dodaje se u saopštenju koje je potpisala portparolka Maja Kocijančić.

Jučerašnji napad na dva naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji uticao je na globalno snabdijevanje naftom i prepolovio naftnu proizvodnju Saudijske Arabije. Za napad su odgovornost preuzeli jemenski šiitski pobunjenici Huti.

Njemačka osudila napade

Njemačke vlasti danas su osudile napade na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji i pozvale na smirivanje tenzija u regionu.

Njemačko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da "nema opravdanja za takav napad na civilnu i kritičnu infrastrukturu Saudijske Arabije".

U saopštenju se navodi da su jemenski šiitski pobunjenici plemen Huti preuzeli odgovornost za napad i da to "pojačava tenzije" u regionu kada je potrebna "hitna" deeskalacija.

Inače, u tom regionu već vladaju tenzije između Irana i SAD zbog iranskog nuklearnog programa.

Njemačke vlasti nisu pomenule Iran, za koji SAD navode da stoje iza napada.

Bonus video: