BEZ PRESEDANA

Izraelci glasaju na drugim parlamentarnim izborima ove godine

Glavni Netanjahuov rival je deset godina mlađi, penzionisani komandant vojske, Beni Ganc koji predvodi savez partija centra Plavo bijelo
456 pregleda 0 komentar(a)
Sa izbora, Foto: Reuters
Sa izbora, Foto: Reuters

Izraelci danas glasaju na drugim parlamentarnim izborima ove godine, što je bez presedana u istoriji Izraela.

Izbori bi trebalo da odluče da li će Benjamin Netanjahu vodja konzervativnog Likuda peti put postati premijer u vrijeme kada je suočen s optužbama za korupciju.

Glavni Netanjahuov rival je deset godina mlađi, penzionisani komandant vojske, Beni Ganc koji predvodi savez partija centra Plavo bijelo.

Te dvije partije osvojiće, kako predviđaju finalna ispitivanja javnog mnjenja, po 32 broj poslaničkih mjesta ali će morati da se pomuče da obrazuju većinsku koaliciju, a ako im to ne uspije mogle biti prinuđene da osnuju vladu nacionalnog jedinstva, navodi AP.

Izbori se održavaju drugi put jer Netanjahu nije uspio da formira koaliciju poslije glasanja u aprilu, pa je parlament, Kneset, raspušten i raspisani su novi izbori.

Biračka mjesta su jutros otvorena u 7.00 po lokalnom vremenu, a prve izlazne ankete očekuju se po završetku glasanja u 22.00 sata.

Imajući u vidu da se bori za političko preživljavanje Netanjahu je tokom izborne kampanje isticao bliske veze sa svetskim liderima i sastao se sa predsjednikom Rusije u Sočiju na Mrtvom moru u četvrtak prošle sedmice, a prethodno sa britanskim premijerom u Londonu.

Sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom razgovarao je u subotu telefonom o mogućem Zajedničkom odbrambenom paktu.

Uz to je tvrdio da je Izrael otkrio do sada nepoznato iransko nuklearno postrojenje, najavio aneksiju doline Jordana na okupiranoj Zapadnoj obali i da će anektirati sva jevrejska naselja na toj teritoriji na kojoj Palestinci planiraju nezavisnu državu.

To Netanjahuovo obećanje izazvalo je niz međunarodnih osuda.

Ganc, nekadašnji padobranac, nije imao političkog iskustva kada je u decembru najavio da će biti Netanjahuov rival na izborima u aprilu, podsjeća Frans pres.

Od tada se predstavljao kao neko ko može da doprinese prevazilaženju podjela u izraelskom društvu za koje tvrdi da ih je Netanjahu povećao.

U nedavnom preizbornom govoru u Haifi na sjeveru Izraela on je rekao da ovog puta rezultat izbora mora biti jasan pobjednik, a sebe predstavlja kao poštenu alternativu Netanjahuu suočenom sa skandalima i njegovoj uskoj koaliciji sa ultranacionalističkim i ultrareligioznim partijama.

Na izraelskim izborima ovog puta učestvuje tridesetak partija, za razliku od aprila kada ih je bilo čak 47.

Očekuje se da će samo devet ući u parlament sa 120 poslanika, a uslov za to je da osvoje 3,25 procenta ukupnih glasova odnosno četiri mandata.

Ni jedna partija do sada nije osvojila više od 60 poslaničkih mjesta i zato je potrebna koalicija.

Kandidata za premijera bira predsjednik Izraela Ruven Rivlin i obično zadatak da formira vladu da je vođi najjače partije, ali to ne mora biti tako.

On zapravo bira onog koji ima najviše šansi da izgradi stabilnu koalicionu vladu, a koji za to ima na raspolaganju 28 dana uz mogućnst produženja od dvije nedjelje.

Ako to ne uspije šansa se daje drugom kandidatu. To se nije desilo u aprilu već su raspisani izbori.

Preporučujemo za Vas