PISAO KONGRESU

Tramp tvrdi da su dogovorili trgovinski sporazum s Japanom

Američki predsjednik nije potvrdio da nove carine neće biti usmjerene protiv, za Japan vitalnog, izvoza automobila
327 pregleda 0 komentar(a)
Abe i Tramp, Foto: Reuters
Abe i Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.09.2019. 09:33h

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da su SAD dogovorile trgovinski sporazum s Japanom koji može biti implementiran bez potvrde Kongresa, ali nije potvrdio da nove carine neće biti usmjerene protiv, za Japan vitalnog, izvoza automobila.

U pismu Kongresu, koje je objavila Bijela kuća, Tramp je napisao da namjerava sklopiti sporazum o carinama i digitalnoj trgovini "u narednim sedmicama" te je poručio poslanicima u Kongresu da dogovor o recipročnom smanjenju carina može biti proglašen predsjedničkom proklamacijom, prema odredbi trgovačkog prava.

"Takođe ću sklopiti izvršni sporazum s Japanom o digitalnoj trgovini", stoji u Trampovom pismu.

Za usvajanje tog sporazuma takođe nije potrebna potvrda Kongresa, zbog odredbe o tzv. brzom procesu odobravanja.

Trampova administracija prošle je godine obavijestila Kongres da će pregovarati s Japanom, koristeći metode kojima može zaobići Kongres.

Tramp se nije osvrnuo na ključnu tačku neslaganja s Japanom - automobile, prenosi Hina.

Naime, iz pisma nije jasno je li Tramp pristao na to da neće uvesti carine na japanske automobile i automobilske dijelove.

Ministar finansija Japana Taro Aso kazao je da sporazum ne sadržava odredbe o valutama, od čega je strahovao Tokio, jer želi izbjeći bilo kakve obaveze koje smanjuju mogućnost intervenisanja na tržištu stranih valuta, u slučaju poremećaja kursa jena, ili smanjuje mogućnost pojačanja velikog monetarnog stimulusa.

Tramp je nakon samita G7 prošlog mjeseca rekao da "u ovom trenutku" ne razmatra carine na automobile.

Preporučujemo za Vas