PARLAMENTARNI IZBORI

Izlazne ankete: Netanjahu nastavlja borbu za politički opstanak

Ankete pokazale da je Netnjahuov Likud osvojio između 31 i 33 mjesta u parlamentu, koji broji 120 mjesta, dok je partija centra Plavo bijelo bivšeg generala Benija Ganca osvojila između 32 i 34 mjesta
1502 pregleda 0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters

Bitka izraelskog premijera Benjamina Netanjahua za politički opstanak će se po svoj prilici nastaviti i narednih dana ili nedjelja pošto su izlazne ankete nakon parlamentarnih izbora pokazale da je rezultat praktično neriješen.

Ankete koje su sprovele izraelske televizijske stanice pokazale su da je Netnjahuov Likud osvojio između 31 i 33 mjesta u parlamentu, koji broji 120 mjesta, dok je partija centra Plavo bijelo bivšeg generala Benija Ganca osvojila između 32 i 34 mjesta.

Prema izlaznim anketama bivši Netanjahuov saveznik i bivši ministar odbrane Avigdor Liberman bi mogao odigrati odlučujuću ulogu, a podrška njegove ekstremno desničarske stranke Jizrael Beitenu će biti ključna za formiranje vladajuće koalicije.

Izbori su organizovani nakon neriješenog rezultata izbora u aprilu na kojima je Netanjahu pokazao rijetku političku slabost i nije uspio da formira vladu.

Likud i partija Plavo bijelo su u aprilu osvojili po 35 mjesta u Knesetu, i nijedna stranka nije uspjela da osvoji podršku manjih partija kako bi formirala koalicionu vladu.

Ovo je prvi put da se u Izraelu u jednoj godini dva puta održavaju parlamentarni izbori.

Netanjahu, 69-godišnji izraelski premijer sa najdužim stažom traži peti rekordni mandat nakon deset godina na vlasti.

Kampanje dvije glavne partije na drugim parlamentarnim izborima u Izraelu u posljednjih pet mjeseci ukazivale su na male razlike o mnogim važnim pitanjima: regionalnoj borbi protiv Irana, odnosa sa Palestincima i SAD i u oblasti ekonomije.

Kraj Netanjahuove ere, kako navodi Rojters, ne bi doveo do velike pilitičke promjene po pitanju žarišne teme u mirovnom procesu sa Palestincima, koji je propao prije pet godina.

Netanjahu je nedavno objavio namjeru da anektira Jordansku dolinu u okupiranoj Zapadnoj obali, koju Palestinci žele kao dio buduće države.

Međutim partija Plavo bijelo je takođe saopštila da će ojačati blokove jevrejskih naselja u Zapadnoj obali, sa Jordanskom dolinom kao "istočnom bezbjednosnom granicom Izraela".

Palestinci i mnoge države smatraju jevrejska naselja nezakonitim, podsjeća Rojters.

Netanjahu, Ganca predstavlja kao neiskusnog i nesposobnog da pridobije poštovanje svjetskih lidera kakav je predsjednik SAD Donald Tramp.

Ganc optužuje Netanjahua da pokušava da skrene pažnju za moguće optužnice za korupciju što je premijer odbacio kao neosnovano.

Preporučujemo za Vas