PREBROJANO 91 ODSTO GLASOVA

Neizvjesnost u Izraelu se nastavlja: Netanjahuovi rivali izbili na prvo mjesto

Nacionalistička partija bivšeg ministra odbrane Avigdora Libermana "Izrael naš dom" (Israel bejtenu), koja će igrati vodeću ulogu u odlučivanju ko će formirati narednu vladu, ima za sada devet poslanika
448 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Savez partija centra "Plavo bijelo" bivšeg komandanta izraelske vojske Benija Ganca izbio je danas na prvo mjesto sa 32 poslanička mandata od ukupno 120 u parlamentu, Knesetu, pošto je izbrojan 91 procenat glasova.

Netanjahuov konzervativni "Likud" dospio je na drugo mjesto sa 31 poslanikom, četiri manje nego nakon prvih parlamentarnih izbora ove godine u aprilu.

Savez partija izraelskih Arapa "Zajednička lista" će sa 13 poslanika, kako se očekuje, biti treća po veličini stranka u parlamentu.

Nacionalistička partija bivšeg ministra odbrane Avigdora Libermana "Izrael naš dom" (Israel bejtenu), koja će igrati vodeću ulogu u odlučivanju ko će formirati narednu vladu, ima za sada devet poslanika.

Ultraortodoksna partija "Ujedinjena Tora judaizam" ima isto toliko poslaničkih mandata, a "Šas", partija sefardskih vjernika ima dva manje.

Zbog spora sa te dvije stranke oko regrutacije ultraortodoksnih mladića, Liberman je odbio da uđe u koaliciju koju je poslije aprilskih izbora pokušao da obrazuje Netanjahu.

Pošto mu to nije pošlo za rukom, Netanjahu je odlučio da se raspusti parlament i da se raspišu novi izbori umjesto da predsjednik Izraela Reuven Rivlin mandat za formiranje vlade povjeri drugom kandidatu.

U novi 22. Kneset ulazi još jedan savez, "Jamina", koji čine desničarske partije sa osam poslanika, ali je odmah nakon izbora objavio da će se podijeliti na dvije stranke "Jevrejski dom" i "Novu desnicu".

Ljevičarski savez "Laburisti-Gešer" ima pet poslanika, jednog više od izbornog cenzusa, a "Demokratska unija" šest.

Centralni izborni komitet počeće da broji glasove pripadnika bezbjednosnih snaga, diplomata, lica s posebnih potrebama, bolničkih pacijenata i zaposlenih, kao i zatvorenika u četvrtak u 1.00 i konačni rezultati biće objavljeni sjutra.

U ovom trenutku blok koji predvodi Ganc, a čine ga centrističke, ljevičarske stranke i savez arapskih partija ima malu prednost nad Netanjahuovim desničarsko vjerskim blokom, sa 56 prema 55 poslanika.

Između njih je Izrael naš dom Avigdora Libermana koji je najavio da će se zalagati za vladu nacionalnog jedinstva u kojoj bi bili Likud, savez Plavo bijelo i njegova stranka.

Takvi rezultati pokazuju da će se neizvjesnost nastala poslije izbora u aprilu nastaviti.

Nijedan blok nema potrebnu većinu od 61 poslanika tako da je vlada nacionalnog jedinstva i dalje najvjerovatniji put iz ćorsokaka iako Ganc insistira da Netanjahu mora da ode ako se takva koalicija oformi, a likudovci za sada neće da ga se odreknu.

Ganc je danas izrazio nadu da će biti stvorena dobra vlada jedinstva.

Na prošlim izborima Plavo bijelo i Likud su osvojili isti broj poslaničkih mandata ali je Netanjahuu, koji je premijer neprekidno čitavu deceniju, data šansa da formira vladu.

Gancu ta šansa poslije Netanjahuovog neuspjeha nije pružena.

Predsjednik Izraela Reuven Rivlin obećao je ovog puta da će učiniti sve što može da izbjegne treće glasanje ove godine.

Odziv glasača na jučeršanje izbore premašio je nivo aprilskih i iznosi 69,4 procenta, a aprilu je bio 68,5.

Izraelski komentatori navode da premijer Netanjahu i dalje ima više opcija ali da ni jedna nije zaista dobra, a da glasači nisu velikom većinom podržali njegovog rivala, niti su reagovali na njegov očajnički pokušaj da ostane na vlasti.

Netanjahu će početkom oktobra biti saslušan zbog optužbi za mito prevaru i zloupotrebu povjerenja u tri odvojena slučaja.

Izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit najavio je da će potom biti podignute optužnice.

Poznavaoci prilika očekuju da u takvoj situaciji Netanjahu, izraelski premijer sa najdužim stažom od preko 13 godina, bude pod pritiskom da se povuče čak i da se izglasa zakon koji bi mu garantovao imunitet.

Preporučujemo za Vas