ARMIJA DR KONGA POTVRDILA

Ubijen lider ruandskih Hutua koga traži Međunarodni krivični sud

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje Mudakamura 2012, zbog ratnih zločina počinjenih u kongoanskim pograničnim provincijama Sjeverni i Južni Kivu
1074 pregleda 0 komentar(a)
Silvestre Mudakumura, Foto: Twitter
Silvestre Mudakumura, Foto: Twitter

Portparol kongoanske armije je saopštio danas da je vojska ubila generala Silvestra Mudakumuru, komandanta ruandske Hutu milicije FDLR koga traži Međunarodni krivični sud zbog navodnih ratnih zločina.

General Mudakumura je ustrijeljen noćas na teritoriji provincije Sjeverni Kivu, rekao je portparol general Ričard Kasonga i to ocijenio kao "pravi podvig kongoanske armije".

Mudakumura je bio jedna od najtraženijih osoba u Kongu, gdje su desetine pobunjeničkih grupa aktivne, rekao je Kasonga i dodao da je on optužen za naređivanje i izvršenje od najgorih vrsta nasilja protiv stanovnika Konga. 

"Njegova neutralizacija je dobra akcija u korist našeg naroda, tako da on može da živi u miru", izjavio je Kasonga Radio Okapiju koji podržavaju UN.

Vlada Ruande je ocijenila da je to dobra vijest za mir i bezbjednost u regionu.

Neki lideri FDLR su povezani sa pripremama ruandskog genocida 1994. godine u kome je oko 800.000 ljudi, Tutsija i umjerenih Hutua, ubijeno. FDLR se, poslije genocida, sklonio u susjedni Kongo.

Kasonga je apelovao na lidere ostalih pobunjeničkih grupa kao i druge članove FDLR u istočnom Kongu, regionu bogatom rudama, da se predaju da bi izbjegli sudbinu Mudakumure.

Mudakumura je pod sankcijama UN od 2005. zbog umiješanosti u šverc oružja, dok je Međunarodni krivični sud izdao nalog za njegovo hapšenje 2012, zbog ratnih zločina počinjenih u kongoanskim pograničnim provincijama Sjeverni i Južni Kivu.