Ganc želi da bude premijer Izraela: Formiraću vladu jedinstva sa mnom na čelu

"Partija Plavo bijelo je pobijedila i dok ovo govorim ima 33 mjesta, a Netanjahu nije dobio većinu da formira koaliciju kao što se nadao”, rekao je Ganc
1358 pregleda 0 komentar(a)
Ganc, Foto: Reuters
Ganc, Foto: Reuters

Glavni rival premijera Izraela Benjamina Netanjahua, Beni Ganc, izjavio je danas da on želi da bude premijer u budućoj vladi nacionalnog jedinstva čiji je cilj da zemlja izađe iz političkog ćorsokaka.

"Izraelci žele vladu jedinstva, ja ću formirati tu vladu sa mnom na čelu. Poslušaćemo svakoga, ali nećemo prihvatiti da nam se diktira"”, rekao je Ganc, vođa saveza partija centra Plavo bijelo, prenio je Frans pres.

Dva dana nakon drugih parlamentarnih izbora ove godine, dok se još čekaju zvanični rezultati, na osnovu skoro svih prebrojanih glasova očekuje se da će Netanjahuov konzervativni Likud imati 31 poslanika od ukupno 120 u parlamentu Knesetu, dva manje od saveza bivšeg načelnika Generalštaba, Ganca.

Ni jedan od njih me]utim nema dovoljno partnera da formira vladajuću koaliciju sa najmanje 61 poslanikom

"Partija Plavo bijelo je pobijedila i dok ovo govorim ima 33 mjesta, a Netanjahu nije dobio većinu da formira koaliciju kao što se nadao”, rekao je Ganc.

Netanjahu je jutros iznenadio Izraelce apelujući na Ganca da formiraju vladu jedinstva.

On je prije toga govorio da je desničarska vlada jedina opcija.

Ganc je danas popodne ocijenio da je vlada jedinstva izbor naroda, najavivši da će pažljivo voditi pregovore da to postigne, prenijeli su izraelski mediji.

On je tako]e podsjetio da se u Izraelu dva puta glasalo ove godine i da je "izborna kampanja bila nametnuta građanima".

Narod je izašao na biračka mjesta i donio jasnu odluku, izabrao je Izrael prije svega", rekao je Netanjahuov rival.

Prethodni izbori održani su u aprilu, ali poslije njih Netnjahu nije uspio da obrazuje vladajuću koaliciju pa je parlament brzo raspušten i raspisani su novi izbori.

Izraelski lider je danas podsjetio u video poruci da je u izbornoj kampanji pozvao na osnivanje desničarske vlade " ali da na nesreću rezultati izbora pokazuju da to nije moguće".

Zvaničnici Gancove partije ocijenili su da je Netanjahuov apel Gancu politička igra.

Oni su najavili da će se vlada jedinstva osnovati za jedan dan ako se Netanjahu povuče.

Netanjahu je izrazio razočarenje i iznenađenje zbog, kako je rekao Gancovog odbijanja da se sastane sa njim ocijenivši da je Izraelu potrebna što šira vlada nacionalnog jedinstva.

Bonus video: