DVIJE VODEĆE STRANKE NE MOGU DA OBRAZJU KOALICIJU

Šta pokazuju skoro konačni rezultati izbora u Izraelu: Politički zastoj, Liberman je ključni faktor

Komisija je rekla da je prebrojano 99,8 posto glasova, a da je preostalo da se prebroje glasovi onih koji glasali na 14 biračkih mjesta gdje su zabilježene neregularne aktivnosti na dan izbora, a koje se još uvijek istražuju
646 pregleda 0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Reuven Rivlin i Beni Ganc, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Reuven Rivlin i Beni Ganc, Foto: Reuters

Skoro konačni rezultati parlamentarnih izbora u Izraelu koje je rano jutros objavila Centralna izborna komisija pokazali su da je došlo do političkog zastoja i da ni jedna od dvije vodeće stranke nije u stanju da obrazuje vladajuću koaliciju.

Savez partija centra bivšeg načelnika Generalštaba Benija Ganca zadržao je vođstvo od dva poslanička mjesta (ukupno 33) nad konzervativnim Likudom premijera Benjamina Netanjahua, prenijeli su izraelski mediji.

Komisija je rekla da je prebrojano 99,8 posto glasova, a da je preostalo da se prebroje glasovi onih koji glasali na 14 biračkih mjesta gdje su zabilježene neregularne aktivnosti na dan izbora, a koje se još uvijek istražuju.

Izraelci su glasali na preko 2.000 biračkih mjesta.

Na trećem mjestu po snazi u izraelskom parlamentu, Knesetu, je prema raspoloživim rezultatima savez partija u kojima Arapi čine većinu članova, Zajednička lista, sa 13 poslanika, a slijede partija ultraortodoksnih sefardskih Jevreja sa devet i takođe vjerska Ujedinjena Tora judaizam sa osam poslanika.

Nacionalistička partija bivšeg ministra odbrane Avigdora Libermana ima isto osam poslaničkih mandata, a desničarski savez Jamina jednog manje, dok ljevičarski Laburisti-Gešer i Demokratska unija imaju šest i odnosno pet poslanika.

Blok lijevog centra, uključujući Zajedničku listu sa članovima izraelskim Arapima koji nikada nisu bili u Vladi Izraela, je povećao snagu na 57 poslaničkih mjesta,a desničarski ima dva poslanika manje.

Zvaničnici upozoravaju da se rezultati još mogu izmijeniti.

Ni jedan od njih nema većinu od 61 od ukupno 120 poslanika u Knesetu da obrazuje koaliciju.

Zbog toga je Liberman, kao što je to bio slučaj i poslije izbora u aprilu, ključni faktor za obrazovanje koalicije.

Netnajahu koji se bori za političko preživljvanje je u četvrtak apelovao na rivala Ganca da osnuju vladu nacionalnog jedinstva, jer desničarska, kako je rekao, nažalost nije moguća.

Ganc je izjavio da vladu jedinstva on namjerava da predvodi.

Predsjednik Reuven Rivlin će u nedjelju početi konsultacije sa partijama koje su ušle u parlament da odredi mandatara za sastav vlade.

Izraelski mediji danas navode da se ne zna koga će Liberman podržati mada se juče spekulisalo da će se on izjasniti za Ganca.

Zajednička lista takođe navodno nije odlučila da li da podrži Ganca ili da se uzdrži od preporučivanja kandidata za premijera.

Rezultati najnovjih izbora u svakom slučaju pokazuju da se nastavlja neizvjesnost nastala poslije prethodnih izbora 9. aprila.

Poslije tih prvih izbora ove godine Netanjahu nije uspio da obrazuje vladajuću koaliciju jer je Liberman odbio da uđe u nju zbog spora oko regrutacije ultraortodoksnih mladića.

Potom je parlament raspušten i raspisani su novi izbori, a nije data šansa drugom kandidatu da pokuša da obrazuje koaliciju.

Sada se čini da vlada nacionalnog jedinstva sa dvije glavne stranke najizvjesniji izlaz iz ćorskoka.

Gancov savez međutim insistira da Netanjahu, kojem prijeti optužnica za korupciju nakon saslušanja u oktobru, mora da se povuče sa mjesta lidera Likuda da bi takva vlada bila obrazovana.

Izlaznost glasača na izbore u utorak iznosila je 69,4 odsto, nešto više nego u aprilu kada je je bila 68,5 odsto.

Preporučujemo za Vas