Lanac prodavnica Volmart prestaje da prodaje elektronske cigarete u SAD

Američki centri za kontrolu bolesti i prevenciju aktivirali su nedavno hitne mjere kako bi se pozabavili nedavnom rastućom pojavom bolesti pluća, za koje su okrivljene elektronske cigarete
1285 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Uprava lanca prodavnica Volmart saopštila je večeras da će prekinuti u svojim američkim radnjama da prodaje elektronske cigarete jer podstiču mlade da je koriste a time se povećava opasnost od nikotinske zavisnosti.

Odluka o prekidu prodaje će stupiti na snagu čim se potroše trenutne zalihe, navodi se u saopštenju Volmarta.

"S obzirom na sve veću složenost i nesigurnost u vezi sa zakonskom regulativom elektronskih cigareta na saveznom i lokalnom nivou, odlučili smo da prekinemo prodaju elektronskih proizvoda koji sadrže nikotin u američkim prodavnicima", naveo je Volmart.

Ta odluka dolazi dva dana nakon što su američke savezne države Njujork i Mičigen, zabranile prodaju aromatizovanih elektronskih cigareta.

Američki centri za kontrolu bolesti i prevenciju aktivirali su nedavno hitne mjere kako bi se pozabavili nedavnom rastućom pojavom bolesti pluća, za koje su okrivljene elektronske cigarete.

Širom SAD ima gotovo 400 potvrđenih i sumnjivih slučajeva, uključujući najmanje šest smrtnih slučajeva.

Elektronske cigarete prodaju se kao bezbjednija opcija od običnih duvanskih cigareta. Američke sanitarne službe upozorile su najvećeg proizvođača elektronskih cigareta, JUUL-a, da ne upotrebljava takve tvrdnje, pošto one još nisu dokazane.

Bonus video: