POSLIJE NAPADA NA SAUDIJSKA NAFTNA POSTROJENJA

Tramp odobrio razmještanje američkih trupa u Saudijskoj Arabiji i UAE

Kako prenosi Rojters, svrha razmještanja američkih trupa je odbrambenog karaktera i one će se koncentrisati na vazdušnu i odbranu od raketnih napada, saopštio je Pentagon
1518 pregleda 2 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp odobrio je razmještanje američkih snaga u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim (UAE) Emiratima, poslije napada na saudijska naftna postrojenja.

Kako prenosi Rojters, svrha razmještanja američkih trupa je odbrambenog karaktera i one će se koncentrisati na vazdušnu i odbranu od raketnih napada, saopštio je Pentagon.

Za napade dronovima na saudisjka naftna postrojenja 14. septembra odgovornost je preuzela pobunjenička grupa Huti u Jemenu, dok SAD za te napade uporno optužuju Iran.

Iran je negirao bilo kakvu umiješanost u ove napade.

Aramko će obnoviti proizvodnju u najvećem postrojenju Abkaik

Saudijska državna naftna kompanija Aramko saopštila je da će obnoviti proizvodnju u njihovom najvećem postrojenju Abkaik.

To postojenje, oštećeno u nedavnom napadu dronom, biće u potpunosti obnovljena do kraja septembra, prenio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Saudijske vlasti su u petak organizovale posjetu novinara postrojenjima Abkaik i Kurais pogođenim dronom i raketama, što je izazvalo potres na globalnom naftnom tržištu.

Abkaik raspolaže kapacitetima za proizvodnju do sedam miliona barela dnevno, od ukupne saudijske proizvodnje koja je u julu iznosila 9,65 miliona.

To naftno polje je u više navrata bilo meta napada militantnih grupa.

Bombaši samoubice Al kaide tvrde da su pokušali ali nijesu uspjeli da napadnu taj kompleks u februaru 2006. godine.

Novinari su posjetili i postrojenje Kurais čiji je kapacitet oko million barela nafte dnevno, a njegove rezerve se procenjuju na 20 milijardi barela.

Saudijski zvaničnici su saopštili da je 110 radnika evakuisano nakon napada na Kurais, ali da nije bilo povrijeđenih.

Proizvodnja je obnovljena 24 sata nakon najgoreg napada na naftnu infrastrukturu u Zalivu nakon što je nekadašnji irački lider Sadam Husein pokrenuo vojnu ofanzivu na kuvajtska naftna polja 1991. godine.

U međuvremenu, Kuvajt je pojačao mjere bezbjednosti na svojim naftnim poljima i lukama nakon napada na saudijska postrojenja.

SAD smatraju da je Iran odgovoran za napad iako su odgovornost preuzeli šiitski pobunjenici u Jemenu.

Preporučujemo za Vas