"STRANE SNAGE SU IZVOR PROBLEMA"

Rohani SAD-u: Što ste dalje od regiona, to je on bezbjedniji

"Vaše prisustvo je uvijek donosilo bol i nesreću u region", rekao je iranski predsjednik
717 pregleda 0 komentar(a)
Rohani, Foto: Reuters, Reuters
Rohani, Foto: Reuters, Reuters

Prisustvo stranih trupa u regionu Persijskog zaliva povećava nesigurnost, rekao je danas iranski predsjednik Hasan Rohani, posle objave SAD da u to područje šalju pojačanje.

Govoreći na otvaranju vojne parade u Teheranu, Rohani je naveo da će Iran u narednim danima predstaviti u UN plan saradnje priobalnih država s ciljem garantovanja bezbjednosti Persijskog zaliva, Ormuskog moreuza i Omanskog mora.

"Vaše prisustvo je uvijek donosilo bol i nesreću u region", rekao je iranski predsjednik obraćajući se "onima koji žele da Iran učine odgovornim" za loše stvari u regionu.

Takvima je poručio da "što su dalje od regiona, to je on bezbjedniji".

"S naše tačke gledišta, bezbjednost Persijskog zaliva dolazi iznutra, bezbjednosti Ormuskog moreuza dolazi iznutra. Strane snage su izvor problema i nesigurnosti za naš narod i region", naveo je Rohani.

On je ponovio da Iran pruža ruku prijateljstva i bratstva drugim zemljama Zaliva.

Prema njegovim rečima, region prolazi osjetljiv trenutak od istorijske važnosti.

"Spremni smo da zanemarimo njihove ranije greške jer je danas situacija takva da neprijatelji islama i regiona, prije svega SAD i cionizam, žele da na loš način iskoriste naše podjele", rekao je iranski predsjednik, misleći na arapske države Zaliva s kojima Iran ima napete odnose, prije svega Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Rohani je naveo da će Iran na zasijedanju Generalne skupštine UN predstaviti plan regionalne saradnje kojeg je nazvao "Nada", s ciljem osiguranja bezbjednosti u Zalivu, Ormuskom moreuzu i Omanskom moru "uz pomoć zemalja regiona", ali nije iznosio detalje.

Preporučujemo za Vas