POČEO KONSULTACIJE SA STRANKAMA

Predsjednik Izraela za stabilnu vladu sa dvije glavne stranke

Rivlin je kazao da "niko ne želi treće izbore", , aludirajući na činjenicu da su izbori prošle sedmice bili drugi ove godine
766 pregleda 0 komentar(a)
Rivlin na sastanku sa partijama, Foto: Reuters
Rivlin na sastanku sa partijama, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.09.2019. 21:21h

Predsjednik Izraela Ruven Rivlin apelovao je danas na formiranje “stabilne“ vlade sa partijom Likud izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i savezom partija Plavo bijelo Benija Ganca, koji je osvojio najviše poslaničkih mandata na izborima 17. septembra. 

“Ubijeđen sam da je potrebno da obrazujemo stabilnu vladu sa dvije velike partije”, rekao je Rivlin koji je večeras počeo konsultacije sa političkim strankama kako bi odredio mandatara za sastav vladajuće koalicije, prenio je Frans pres. 

On je dodao da je “to volja naroda" i da "niko ne želi treće izbore”, aludirajući na činjenicu da su izbori prošle sedmice bili drugi ove godine, a prvi poslije kojih Netanjahu nije uspio da obrazuje vladu održani su u aprilu. 

Na aprilskim izborima Gancov savez partija centra i Netanjahuova konzervativna stranka su osvojili 35 poslaničkih mandata od ukupno 120 u izraelskom parlamentu, Knesetu. 

Rivlin je tada Netanjahuu, koji je bio premijer bez prekida u protekloj deceniji, a ukupno više od 13 godina, povjerio zadatak da formira vladu. 

Pošto Netanjahu u tome nije uspio, Kneset je raspušten i raspisani su novi izbori. 

Ni na novim izborima nije bilo jasnog pobjednika. 

Gancov savez ima 33 poslanika, dva više od Netanjahua, ali ni jedan od njih nema dovoljno partnera da obrazuje koaliciju od najmanje 61 poslanika. 

Ako ni sada vlada ne bude formirana, mogući su i treći izbori u Izraelu ove godine. 

Predsjednik Izraela, čija je uloga u političkom životu zemlje uglavnom ceremonijalna, ima važan zadatak poslije izbora da odluči ko će biti mandatar. 

To je inače puka formalnost, ali ovog puta Rivlin igra ključnu ulogu, jer nijedan od glavnih kandidata nema većinu, navodi AP. 

“Predsjednik će u ovom slučaju biti vrlo angažovan u pojedinostima. On će tražiti jasne odgovore”, rekao je glavni Rivlinov savjetnik Harel Tubi za izraelski vojni radio, najavivši da će se u konsultacijma predstaviti druge mogućnosti za koje javnost još nije čula.

Preporučujemo za Vas