Savez arapskih partija predložio Netanjahuovog rivala za premijera

Izraelski mediji navode da je to dramatičan zaokret, koji bi mogao da otvori put Gancu da prvi pokuša da obrazuje vladajuću koaliciju
1228 pregleda 0 komentar(a)
Ganc, Foto: Reuters
Ganc, Foto: Reuters

Savez partija Zajednička lista, sa 13 poslanika, u kojem su većina izraelski Arapi, podržao je večeras Benija Ganca, lidera saveza partija centra Plavo bijelo za novog premijera Izraela.

U članku objavljenom u Njujork tajmsu, prije sastanka sa predsjednikom Izraela Ruvenom Rivlinom, lider Zajedničke liste Ajman Odeh naveo je da podržava Ganca, čija je partija osvojila najviše poslaničkih mandata, 33 od ukupno 120 u izraelskom parlamentu, na izborima 17. septembra.

To je prvi put od 1992. godine, kada su arapski poslanici omogućili Jicaku Rabinu da obezbijedi većinu, pred potpisivanje privremenog mirovnog sporazuma sa Palestinskom oslobodilačkom organizacijom (PLO), navodi AFP.

Izraelski mediji navode da je to dramatičan zaokret, koji bi mogao da otvori put Gancu da prvi pokuša da obrazuje vladajuću koaliciju.

“Videli smo najteže izbore od 1948. zbog huškanja protiv izraelskih arapskih gradjana”, rekao je Odeh Rivlinu predlažući Ganca za mandatara.

Odeh se požalio da su Arapi pretvoreni u grupu koja nije legitimna u izraelskoj politici, najavivši da će oni zauzeti mjesto koje im pripada.

“Za nas je najvažnija stvar da se Benjamin Netanjahu ukloni sa vlasti”, rekao Odeh.

Izraelski poslanici Arapi su izjavili da je takva odluka donijeta uprkos rezervama u odnosu na Ganca, bivšeg načelnika Generalštaba koji je komandovao ratom protiv ekstremističkih organizacija u pojasu Gaze 2014. godine.

“Rekli smo našoj javnosti da ćemo učiniti sve što možemo da sklonimo Netanjahua sa vlasti, shvatili smo da ćemo morati da preduzmemo smjeli korak”, rekao je poslanik Ahmed Tibi.

Uz podršku Zajedničke liste očekuje se da će Ganc imati 57 preporuka za premijera u poređenju sa 55 glasova desničarskih i poslanika i verskih partija za Netanjahua.

Savez Plavo bijelo osvojio je dva mjesta više od Netanjahuovog konzervativnog Likuda na izborima, što je znak da bi Ganc mogao prvi dobiti šansu da pokuša formirati vladu.

Netanjahuov Likud je večeras osudio podršku Zajedničke liste Gancu, podsjetivši da se arapske partije, kako tvrdi, protive Izraelu kao jevrejskoj i demokratskoj državi i veličaju teroriste.

Uz to je najavljeno da će Likud učiniti sve da osnuje jaku i stabilnu vladu.

Lider nacionalističke partije Izrael naš dom, bivši minsitar odbrane Avigdor Liberman, koji se smatra ključnim faktorom za obrazovanje većinske koalicije, nije podržao ni Ganca ni Netanjahua za premijera, prenosi AP.

Predsjednik Izraela je večeras počeo konsultacije sa predstavnicima devet stranaka koje su ušle u parlament, Kneset, kako bi odlučio kome da povjeri mandat za formiranje vlade.

Poslije prvih izbora ove godine održanih u aprilu, mandatar je bio Netanjahu, ali on nije uspio da ispuni taj zadatak, pa je parlament raspušten i raspisani su novi izbori.

Liberman je i tada bio ključni faktor, a odbio je da uđe u Netanjahuovu vladu zbog spora s strankama ultraortodoksnih Jevreja.

Bonus video: