RAZGOVARALI SA ZVANIČNICIMA U TEHERANU

FIFA: Iranske vlasti nas uvjerile da će žene prisustvovati utakmicama od oktobra

Ženama je zabranjen ulaz na stadione kada igraju muškarci od Islamske revolucije 1979. godine
1053 pregleda 3 komentar(a)
Podrška reprezentaciji tokom Mundijala u Rusiji, Foto: Shutterstock
Podrška reprezentaciji tokom Mundijala u Rusiji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.09.2019. 21:52h

Žene u Iranu moći će da gledaju fudbalske utakmice od narednog mjeseca, saopštila je Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA).

Predsjednik FIFA-e, Đani Infantino, rekao je da su ga predstavnici iranskih vlasti uvjerili da žene mogu da prisustvuju fudbalskim mečevima, počevši od kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo narednog mjeseca.

"Potrebno je da žene prate mečeve. Dobili smo uvjeravanja da će od naredne internacionalne utakmice žene moći da uđu na fudbalske stadione. To je od velikog značaja, to se nije dogodilo posljednjih 40 godina", rekao je on.

Ženama je zabranjen ulaz na stadione kada igraju muškarci od Islamske revolucije 1979. godine.

Početkom mjeseca, navijačica Sahar Hodajari tragično je nastradala nakon što je uhapšena jer je pokušala da uđe na fudbalsku utakmicu prerušena u muškarca.

Sahar Hodajari, koja je bila poznata i kao "plava djevojka" po bojama svog omiljenog kluba "Esteklala", bojala se da će završiti u zatvoru.

Ona se zapalila ispred suda i preminula sedam dana kasnije u bolnici, podsjeća BBC.

Njena smrt izazvala je veliku tugu u ljutnju u Iranu, ali i van te zemlje.

Fudbaleri širom svijeta odali su poštu Sahar Hodajari. Članice nekih evropskih ženskih fudbalskih ekipa nosile su plave trake oko ruke tokom utakmica u znak sjećanja na Hodajari, piše Kliks.

Fifa se suočila sa kritikama i pozivima da suspenduje ili zabrani Iransku fudbalsku federaciju.

Zvaničnici FIFA-e proveli su sedam dana u Iranu i razgovarali sa zvaničnicima o meču sa Kambodžom 10. oktobra, što je prva utakmica koju će Iran igrati kod kuće u okviru kvalifikacija za Svjetskog prvenstvo 2022. godine.

Preporučujemo za Vas