Tramp nakratko "ispoštovao" samit o klimi

Ranije je rečeno da Tramp neće učestvovati na klimatskom samitu i da nije na popisu govornika jer umjesto toga učestvuje na događaju o vjerskim slobodama, uz koji ima i seriju bilateralnih susreta sa svjetskim liderima
1277 pregleda 0 komentar(a)
Tramp na klimatskom samitu, Foto: Reuters
Tramp na klimatskom samitu, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp nenadano je i nakratko došao na UN-ov samit o klimi, te zauzeo mjesto kako bi poslušao govore o klimatskoj krizi i potencijalnim političkim rješenjima.

Ranije je rečeno da Tramp neće učestvovati na klimatskom samitu i da nije na popisu govornika jer umjesto toga učestvuje na događaju o vjerskim slobodama, uz koji ima i seriju bilateralnih susreta sa svjetskim liderima. Američka administracija ranije je rekla da je za nju skup o vjerskim slobodama "ključni događaj".

Tramp je ipak kratko došao na samit te odslušao dva kratka govora a zatim otišao, prije nego je za mikrofon stao bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg koji mu je poručio: "Hvala što ste došli, predsjedniče Tramp. Nadam se da će vam naše rasprave biti korisne u formuliranju klimatske politike".

Uz Trampa, koji izražava sumnju oko klimatskih promjena, na samit je stigao i potpredsjednik Majk Pens.

Tramp je došao na vrijeme da posluša njemačku kancelarku Angelu Merkel, ali je propustio govore švedske klimatske aktivistkinje, tinejdžerke Grete Tunberg i UN-ovog glavnog sekretara Antonia Gutereša.

Bonus video: