na razgovoru kod predsjednika zemlje

Dvije najveće izraelske stranke pregovaraju o vladi jedinstva

Današnjem sastanku prethodio je razgovor lidera saveza partija centra Benija Ganca i premijera Izraela Benjamina Netanjahua, vođe rivalskog konzervativnog Likuda
329 pregleda 0 komentar(a)
Ganc i Netanjahu, Foto: Reuters
Ganc i Netanjahu, Foto: Reuters

Dvije najveće izraelske političke stranke sastale su se danas da pregovaraju o mogućnosti obrazovanja vlade jedinstva pošto na izborima 17. septembra nije bilo jasnog pobjednika.

Današnjem sastanku prethodio je razgovor lidera saveza partija centra Benija Ganca i premijera Izraela Benjamina Netanjahua, vođe rivalskog konzervativnog Likuda.

Njih je na sastanak u predsjedničku rezidenciju u Jerusalimu pozvao predsjednik Izraela Ruven Rivlin u cilju rješenja političkog zastoja koji bi mogao dovesti do trećih izbora za manje od godinu dana.

Predsjednik Izraela je zadužen da izabere kandidata za premijera nakon parlamentarnih izbora.

Taj zadatak je obično formalnost ali je sada mnogo komplikovaniji jer ni jedan od vođa dvije glavne partije ne može sam da izgradi stabilnu parlamentarnu većinu, navodi AP.

Rivlin je poslije jučerašnjeg sastanka izjavio da su Netanjahu i njegov glavni protivnik Ganc napravili "značajan korak" ka obrazovanju vlade jedinstva, prenijeli su izraelski mediji.

Obzirom da je na izborima Gancov savez osvojio 33 poslanička mjesta, a Netanjahuova partija dva manje,  predsjednik Izraela je predložio novu vladu koja uključuje obje partije jer ni jedna od njih nema dovoljno partnera za većinu od 61 od ukupno 120 poslanika u parlamentu.

Rivlin je još ranije rekao da će učiniti sve da izbjegne treće izbore. Izbori prošle sedmice održani su nakon glasanja u aprilu.

Predsjednik Izraela je posle tih izbora povjerio Netanjahuu zadatak da obrazuje vladajuću koaliciju u čemu on nije uspio. Potom je brzo raspušten parlament i raspisani su novi izbori.

"Sada je na vama red. Odgovornost za osnivanje vlade je na vama i narod očekuje da nadjete rješenje i da spriječite dalje izbore čak i ako to podrazumijeva ličnu i ideološku cijenu", rekao je Rivlin obraćajući s Netanjahuu i Gancu.

U zajedničkom saopštenju poslije sastanka najavljene su današnje diskusije partija i ponovo sastanak sa predsjednikom Rivlinom u srijedu.

Preporučujemo za Vas