Senator na Haitiju pucao na protestu, ranjen novinar

Demonstranti otvorili vrata vozila i vikali na Fetijea, koji je potom izvadio pištolj i ispalio nekoliko hitaca
2471 pregleda 1 komentar(a)
Incident tokom protesta, Foto: Reuters
Incident tokom protesta, Foto: Reuters

Poslanik stranke koja vlada Haitijem u ponedjeljak je pucao na protestu, ranivši fotoreportera u vrijeme dok raste bijes građana zbog nestašica goriva i hrane u toj karipskoj državi.

Senator Žan Mari Ralf Fetije izašao je iz automobila u blizini parlamenta u prijestolnici Port o Prensu, nakon što je nekoliko demonstranata otvorilo vrata njegova vozila, vičući na njega. Fetije je potom izvadio pištolj i ispalio nekoliko hitaca, pa se gomila oko vozila razbježala.

Poslanik se vratio u automobil koji je odjurio. Za radiostanicu Mega rekao da je djelovao u samoobrani.

haiti
Ranjeni novinar(Foto: Reuters)

U pucnjavi je ranjen fotoreporter Asošiejted presa Dju Nalio Šeri, kojem je povrijeđena vilica, iz koje će se morati vaditi ostatak metka, prenosi njegova novinska agencija, dodavši kako se očekuje njegov oporavak. Međunarodni mediji pišu da je povrijeđen i redar, ali nema detalja o njegovom stanju, prenosi HRT.

Spor između energetskih kompanija Haitija i SAD uzrokovao je nestanke struje i nestašice goriva u toj državi od 11 miliona stanovnika, što je izazvalo bijes građana prema vladi. Ta najsiromašnija država zapadne hemisfere je dugo zavisila od goriva iz obližnje Venecuele koja joj je jeftinije prodavala benzin, dizel i druge proizvode kroz program Petrokaribe. Ali, zbog ekonomskih problema u Venecueli taj je program zaustavljen prošle godine, zbog čega se Haiti morao vratiti na međunarodna tržišta nafte, što je podiglo cijene goriva.

Bonus video: