PRIZNALA DA JE DAVALA NOVAC TERORISTIMA

Al Bagdadijeva sestra osuđena na smrt u Iraku

Supruga bivšeg šefa Al Kaide u Iraku ranije je uhapšena i osuđena na doživotni zatvor
0 komentar(a)
Irak, sud, Foto: Shutterstock
Irak, sud, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.01.2019. 19:19h

Sud u Iraku saopštio je danas da je na smrt osudio sestru Abua Omara al Bagdadija, bivšeg šefa Al Kaide u Iraku, ubijenog 2010. godine.

Sestra teroriste, čije ime nije saopšteno, osuđena je na smrt vješanjem, naveo je sud i dodao da je tokom saslušanja utvrđeno da se ona priključila terorističkim organizacijama kojima je pružala logističku i pomoć u sprovođenju raznih krivičnih djela.

"Ona je na suđenju priznala da je davala novac naoružanim grupama u Mosulu", dodao je sud.  Abu Omar al Bagdadi bio je šef Al Kaide u Iraku potom je poslije spajanja te grupe s drugim, preuzeo vođstvo Islamske države u toj zemlji. Odgovoran je za organizovanje nekoliko desetina samoubilačkih napada u Iraku.  Njegova supruga je uhapšena i osuđena na doživotni zatvor.  Za sada se ne zna gdje se nalazi glavni šef Islamske države Abu Bakr al Bagdadi za kojeg je u nekoliko navrata saopšteno da je ubijen, a potom je informacija demantovana iz izvora bliskih džihadistima.  Iračke vlasti su krajem decembra saopštile da je završen rat sa džihadistima koji su 2014. godine zauzeli velike djelove teritorije te države i susjedne Sirije.