Sav užas rata: Život jemenske djece osakaćene u vazdušnim napadima

Od oko sedam miliona djece školskog uzrasta, dva miliona uopšte ne ide u školu, navode iz UN-a
2533 pregleda 1 komentar(a)
Slike iz Jemena, Foto: Reuters
Slike iz Jemena, Foto: Reuters

Dvanaestogodišnji Ismail Abdulah je ostao bez lijeve noge u vazdušnom napadu prije tri godine. Zbog rata u Jemenu, koji traje četiri i po godine, teško je dobiti medicinsku pomoć i on je protezu morao da čeka dvije godine.

Abdulah je 2016. godine sa roditeljima i osmoro braće i sestara, zbog granatiranja napustio dom u Haradu, gradu na sjeverozapadu Jemena blizu saudijske granice. Prešli su da žive kod strica nedaleko, ali se jedne septembarske noći dogodio vazdušni napad.

„Napad je bio iznenadan i osjetio sam kao da mi je neko povukao nogu, a potom sam shvatio da je raznesena,“ ispričao je za agenciju Rojters. U istom napadu su poginula njegova dva rođaka.

FOTOGRAFIJE U NASTAVKU TEKSTA MOGU BITI UZNEMIRUJUĆE

Prema podacima Ujedinjenih nacija, desetine hiljada ljudi su ubijene, a milioni raseljeni u jemenskom ratu, u kojem se pokret Huti, savezik Irana, bori protiv koalicije predvođene Saudijcima, koju podržava Zapad i koja izvodi vadušne napade.

Abdulah je prebačen u bolnicu u Absu u provinciji Hadža. Dvije godine pošto je izgubio nogu, tamošnja organizacija za pomoć djeci i ženama organizovala je da otputuje u prijestonicu Sana da mu se stavi proteza.

„Morao sam da ležim dvije godine, ali, hvala bogu, sada imam protezu i mogu da idem gdje god hoću,“ ispričao je Abdulah za Rojters.

Ismail Abdulah
Ismail Abdulah(Foto: Reuters)

Nada se da će moći da nastavi školovanje.

„Prije nego što sam ostao bez noge, završio sam prvi i drugi razred. Ali, od tada nije bilo škole u blizini i čak ni sada ne idem u školu.“

Rojters navodi da su hiljade u Jemenu ostali bez udova zbog napada, granatiranja i nagaznih mina i ne mogu da dođu do ortopedskih pomagala.

Ismail sa bratom
Ismail sa bratom(Foto: Reuters)

Od nagaznih mina koje su postavili Huti na zapadnoj obali Jemena od sredine 2017. poginulo je ili povrijeđeno stotine civila i ometen rad humanitaraca, objavio je ove godine Hjuman rajts voč.

Rojters piše da je za osamdeset odsto stanovništva Jemena, najsiromašnije države Arabijskog poluostrva, potrebna humanitarna pomoć i da su na ivici gladovanja.

Od oko sedam miliona djece školskog uzrasta, dva miliona uopšte ne ide u školu, kažu UN. Na dostupnost i kvalitet obrazovanja jemenske djece uticalo je i neisplaćivanje zarada nastavnicima.

Bonus video: