Izraelski vrhovni tužilac odbio zahtjev za javnim prenosom Netanjahuovog saslušanja

Netanjahu je ocijenio da je veliki dio slučajeva za koje se optužuje procurio u medije i da mu više odgovara saslušanje otvoreno za javnost
453 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters, Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters, Reuters

Izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit odbacio je danas zahtjev premijera Izraela Benjamina Netanjahua da dopusti prenos uživo saslušanja zakazanog za narednu sedmicu prije mogućeg podizanja optužnice za korupciju.

Netanjahuovi advokati će predstaviti njegovu odbranu 3.i 4. oktobra ali Netanjahu tome neće prisustvovati, navodi Frans pres.

“Ovaj zahtjev bez presedana se ne može prihvatiti”, navedeno je u pisanom odgovoru Netanjahuovim advokatima.

U odgovoru se dodaje da “saslušanje ima za cilj da ubijedi sud u nevinost vašeg klijenta, a ne da ubijedi javnost".

"To je profesionalna odluka koja mora biti nezavisna od svake spoljne presude ili političkog pritiska”, ocenio je tužilac.

Mandelblit je najavio u februaru da namjerava da podigne optužnicu protiv Netanjahua za prevaru, zloupotrebu povjerenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

Predsjednik Izraela Ruven Rivlin je u srijedu uveče poverio Netanjahuu zadatak da formira novu vladu nakon izbora održanih 17. septembra.

Ni on ni njegov glavni rival Beni Ganc nemaju dovoljnu većinu u parlamentu da obrazuju stabilnu koaliciju.

Netanjahu je ocijenio da je veliki dio slučajeva za koje se optužuje procurio u medije i da mu više odgovara saslušanje otvoreno za javnost.

"Došlo je vrijeme da se čuje sve. Takodje moja strana, bez posrednika, bez cenzure i bez iskrivljavanja. Ne samo da nemam ništa da krijem, želim da se sve čuje", naveo je premijer u video poruci, podsjetivši da su ovih dana uživo prenošene konsultacije predsjednika Rivlina i predstavnika političkih partija o mandataru za sastav nove vlade.

Ukoliko Netanjahu bude optužen, neće morati da se povuče sa dužnosti, ali će biti pod političkim pritiskom da to učini.

Po izraelskom zakonu nije dužan da podnese ostavku dok se ne iscrpe sve mogućnosti za žalbu.

Saslušanje je posljednja šansa za Netanjahuove advokate da ga odbrane prije nego što vrhovni tužilac odluči da li da ga optuži.

Bonus video: