PRVI KORAK POMOĆI RIJADU

SAD šalju odbrambeni sistem Patriot i vojnike Saudijskoj Arabiji

Još dvije baterije raketa sistema Patriot i raketni odbrambeni sistem THAAD biće pripremljeni da budu poslati kasnije ako bude potrebe
1240 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta-AP
Ilustracija, Foto: Beta-AP

SAD će poslati jednu bateriju raketa odbrambenog sistema Patriot i četiri radarska sistema Saudijskoj Arabiji, saopštio je danas Pentagon, a zvaničnici taj potez opisuju kao prvi korak pomoći Rijadu da se zaštiti od napada Irana.

Još dvije baterije raketa sistema Patriot i raketni odbrambeni sistem THAAD biće pripremljeni da budu poslati kasnije ako bude potrebe, a u Saudijsku Arabiju će otići i oko 200 američkih vojnika. 

Vojni komandanti od prošle nedjelje razmatraju kakvu vojnu pomoć da pošalju u region Bliskog istoka kao odgovor na ono što američki zvaničnici nazivaju drskim iranskim napadom krstarećim raketama i dronovima na saudijska naftna postrojenja 14. septembra. 

Predsjednik SAD Donald Tramp odložio je u petak, bar za sada, bilo kakav momentalni vojni udar na Iran, ali je odobrio povećanje napora u cilju jačanja bezbjednosti u Saudijskoj Arabiji i regionu.

Preporučujemo za Vas