"BIO JE UPOZNAT SA POSLOVIMA BIJELE KUĆE"

Ko je uzbunjivač koji se žalio zbog razgovora Trampa i Zelenskog: Službenik CIA...

Iz CIA ističu da je zaštita identiteta službenika najviši prioritet
2500 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Uzbunjivač koji je podnio žalbu o telefonskom razgovoru američkog predsjednika Donalda Trampa sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim je službenik CIA, koji je u jednom trenutku bio upoznat sa poslovma Bijele kuće, saznaje Njujork tajms, prenosi Tanjug.

Uzbunjivač je, prema navodima lista, bio raspoređen da radi u Bijeloj kući, ali se, nakon što je podnio žalbu, vratio u CIA, prenosi Forbs.

List navodi da se, na osnovu formulacije žalbe, može zaključiti da on dobro poznaje ukrajinsku politiku.

Advokati službenika CIA ističu da bi objavljivanje informacija o njemu bilo opasno i da on ima pravo na anonimnost.

Iz CIA ističu da je zaštita njegovog identiteta najviši prioritet.

Izvršni urednik Njujork tajmsa Din Bake branio je odluku lista da objavi informacije o uzbunjivaču, ističući da je njegova uloga, uključujući njegov kredibilitet i mjesto u vladi, ključna da bi se razumjelo jedno od najvažnijih pitanja sa kojima se zemlja suočava - da li je predsjednik SAD zloupotrijebio moć i da li je Bijela kuća to prikrila.

Izvještaj, za koji list tvrdi da su ga potvrdila tri izvora, do sada je najdetaljniji opis insajdera, čiji identitet tek treba da bude objelodanjen, prenosi Njujork post.

Obavještajni odbor američkog Predstavničkog doma objavio je u četvrtak izvještaj uzbunjivača sa kojeg je skinuta oznaka povjerljivosti, u kojem se navodi da je predsjednik SAD Donald Tramp koristio svoj položaj kako bi zatražio miješanje strane države u predsjedničke izbore 2020. godine.

Sa izvještaja je skinuta oznaka tajnosti i objavio ga je Obavještajni odbor poslije višenedjeljnog spora, što je pomoglo predsjedavajućoj američkog Kongresa Nensi Pelosi da pokrene formalnu istragu o tome da li bi republikanski predsjednik Donald Tramp trebalo da bude opozvan.

Uzbunjivač tvrdi da je Tramp u telefonskom razgovoru od Zelenskog tražio da istraži sina protivkandidata na predsjedničkim izborima Džozefa Bajdena, samo nekoliko dana nakon što je zamrznuo vojnu pomoć Ukrajini od skoro 400 miliona eura.

Američki Kongres pokrenuo je istragu o tome da li američki predsjednik treba da bude opozvan.