Lažne fotografije u izvještaju kolumbijskog predsjednika u UN

Duke je izvještaj predstavio kao krunski dokaz da Maduro podržava teroriste u Kolumbiji, te da fotografija predstavlja pokazatelj da Venecuela naoružava pobunjenike u njegovoj zemlji
2006 pregleda 0 komentar(a)
Duke, Foto: Reuters
Duke, Foto: Reuters

Kolumbijski predsjednik Ivan Duke predao je Ujedinjenim nacijama 129 strana dug izvještaj o prisustvu kolumbijskih gerilaca u Venecueli, ali je taj uradak ilustrovao fotografijama koje su snimljene prije pet godina, pišu mediji u Brazilu i Kolumbiji.

Duke, koji je u žižu javnosti došao kao veliki protivnik venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura, našao se u ozbiljnoj nevolji pošto se ispostavilo da je njegov izvještaj ilustrovan pogrešnim fotogafijama.

Ključna greška tima Ivana Dukea vidljiva je već u tvitu kojim kolumbijski predsjednik predstavlja izvještaj. Na slici se vide naoružane žene i muškarci odjeveni u uniforme sa oznakama Vojske nacionalnog oslobođenja, ili ELN-a.

Duke je izvještaj predstavio kao krunski dokaz da Maduro podržava teroriste u Kolumbiji, te da fotografija predstavlja pokazatelj da Venecuela naoružava pobunjenike u njegovoj zemlji, prenosi RTS.

Kolumbijski predsjednik je, takođe, rekao da je fotografija nastala u školi u provinciji Tačira, ali su lokalni meiji u Kolumbiji ubrzo dematovali predsjednika, objavljujući da je sporna slika nastala prije šest godina, u mjestu koje se nalazi oko 1.200 kilometara dalje od Tačira.

Dnevnik Kolumbiano je saopštio da su sporne fotografije objavljene već nekoliko puta kao ilustracija za priče u regrutovanju djece u gerilske pokrete.

Pisanje ovog dnevnika potvrdio je i načelnik generalštaba kolumbijskih oružanih snaga, general Luis Navaro, koji je rekao da je fotografija zaista preuzeta iz prošlogodišnjeg izvještaja jedne nevladine organizacije, te da predstavlja ilustraciju, a ne dokaz.

"Istražićemo kako se to dogodilo", rekao je Navaro, dodajući, međutim, da nema nikakve dileme da se gerilci kreću između Kolumbije i Venecuele, pošto se na teritoriji susjedne države osjećaju sigurno.

Bave se švercom droge, ilegalnim iskopavanjem rude i regrutuju djecu, zaključio je Navaro.

Bonus video: