Zajedničke vježbe američkih i izraelskih vojnika protiv raketnih prijetnji

General pukovnik Ričard Klark, koji komanduje američkim snagama, učesnicima vježbe, rekao je novinarima da je vježba šansa da se poboljša koordinacija i da su vojnici SAD spremni da se razmjeste u Izraelu na zahtjev te zemlje. Oni mogu da krenu iz Evrope za dva do tri dana, dodao je on
1 komentar(a)
Zapadna obala, izraelska vojska, Foto: Beta/AP
Zapadna obala, izraelska vojska, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.03.2018. 16:53h

Oko 5.000 američkih i izraelskih vojnika učestvuje u zajedničkoj vježbi za protivraketnu odbranu u Izraelu koja će trajati nekoliko nedjelja.

Brigadni general Cvika Haimovič, šef izraelske komande za protiv vazdušnu odbranu, izjavio je da vežba s američkim vojnicima, koja je počela 4. marta, nije usmjerena na određenog neprijatelja, prenio je Asošijetid pres.

On je objasnio da će biti simulirani "vrlo kompleksni scenariji" koji uključuju simultane napade zemalja i neprijateljskih organizacija.

General pukovnik Ričard Klark, koji komanduje američkim snagama, učesnicima vježbe, rekao je novinarima da je vježba šansa da se poboljša koordinacija i da su vojnici SAD spremni da se razmjeste u Izraelu na zahtjev te zemlje. Oni mogu da krenu iz Evrope za dva do tri dana, dodao je on.

Izraelski mediji navode da je to deveta zajednička vježba ove vrste i ujedno najveća koju izraelska odbrambena vojska izvodi sa Evropskom komandom SAD ove godine.

Izrael odbranu od raketnih napada smatra prioritetom otkako je u Zalivskom ratu 1991. Irak ispalio 39 raketa tipa "skad" na izraelsku teritoriju. Izraelski neprijatelji u Libanu, Siriji, pojasu Gaze i Iranu posjeduju rakete koje mogu da dopru do unutrašnjosti te zemlje.

Libanski ekstremistički Hezbolah raspolaže, kako se vjeruje, sa više od 100.000 projektila. Gerilci Hezbolaha sada se bore u susjednoj Siriji zajedno s iranskim snagama na strani sirijskog predsjednika Bašara Asada.

Hamas koji vlada pojasom Gaze ima veliki arsenal raketa i Iran je razvio dalekometne rakete koje mogu dospjeti do Izraela. To su konkretne prijetnje, imajući u vidu da je Hezbolah ispalio 4.000 raketa na Izrael za vrijeme rata u ljeto 2006. koji je trajao mjesec dana, dok su Hamas i druge ekstremističke organizacije u Gazi ispalile hiljade raketa na južnu izraelsku teritoriju.

U februaru je izraelski borbeni helikopter je oborio iranski dron koji se iz Sirije ubacio u izraelski vazdušni prostor, poslije čega su izraelske vazduhoplovne snage napale mjesto odakle je ispaljen i jedan izraelski borbeni avion F-16 je oboren snažnom sirijskom protivavionskom vatrom.

U saradnji sa SAD Izrael je razvio višeslojni sistem raketne odbrane. On uključuje sistem "erou" za presrijetanje raketa dugog dometa prije nego što uđu u atmosferu, "Davidovu praćku" za prijetnje srednjeg dometa i "Gvozdenu kupolu" koja presrijeće kratkometne rakete. Izrael takođe korosti "patriot" sistem američke proizvodnje.