Greta na čelu kolone u Montrealu, pratilo je pola miliona ljudi (FOTO)

"Srećno svima onima koji protestuju u cijelom svijetu. Promjena stiže", poručila je mlada Šveđanka
1758 pregleda 1 komentar(a)
Na protestu u Montrealu okupilo se pola miliona ljudi, Foto: Reuters
Na protestu u Montrealu okupilo se pola miliona ljudi, Foto: Reuters

Na protestima za zaštitu klime u Montrealu okupilo se pola miliona ljudi. Na čelo povorke stala je švedska aktivistkinja, tinejdžerka Greta Tunberg, koja je pozvala kanadskog premijera Džastina Tridoa i svjetske zvaničnike da se više angažuju po pitanju zaštite životne sredine.

Greta Tunberg je u Montreal stigla nakona učešća na dva skupa Ujedinjenih nacija o klimi na marginama 74. Generalne skupštine, prenijela je italijanska agencija Ansa.

Mlada Šveđanka je čitavog dana na Tviteru objavljivala slike sa skupova posvećenih zaštiti klime koji su u petak održani po čitavom svijetu.

"Srećno svima onima koji protestuju u cijelom svijetu. Promjena stiže", napisala je Greta.

Ona je podijelila i oduševljenje prizorima iz Italije, gdje su održani masovni skupovi, kao i slikama iz Njemačke, Švedske i Holandije, gdje su se takođe okupili brojni ekološki aktivisti.

Stotine hiljada mladih okupilo se u petak i u Austriji, Italiji, Rusiji, Španiji, Portugaliji, Mađarskoj, Izraelu, Indiji, Maroku, Novom Zelandu, Ekvadoru i drugim državama širom svijeta, prenosi Tanjug.

Ikona naraštaja mladih koji su digli glas protiv klimatskih promjena, Greta je prije 12 mjeseci sama protestovala ispred zgrade švedskog parlamenta, a njen "školski štrajk" je poslije nekoliko sedmica privukao pažnju društvenih mreža, a potom i svjetskih medija čime je rođen pokret "Petkom za budućnost".

Galerija

Bonus video: