OPTUŽBE RIJADA NAZVALI NEOSNOVANIM

Iran: Napad na saudijska naftna postrojenja čin legitimne odbrane pokreta Huti

Teheran negira da je odgovoran za napad 14. septembra i upozorava da će svaki napad na Iran u cilju odmazde rezultirati "opštim ratom"
1932 pregleda 1 komentar(a)
Napad na saudijska naftna postrojenja, Foto: Reuters, Reuters
Napad na saudijska naftna postrojenja, Foto: Reuters, Reuters

Iran je danas saopštio da je napad raketama i bespilotnim letjelicama na velika naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji bio čin "legitimne odbrane" jemenskih pobunjenika iz pokreta Huti koji su saveznici Teherana.

Jemenski pobunjenici su preuzeli odgovornost za taj napad 14. septembra, za koji Saudijska Arabija tvrdi da je izveden "nesumnjivo pod pokroviteljstvom Irana".

Saudijska Arabija od marta 2015. ratuje protiv pokreta Huti u Jemenu, podržavajući međunarodno priznatu vladu te zemlje.

Teheran negira da je odgovoran za napad 14. septembra i upozorava da će svaki napad na Iran u cilju odmazde rezultirati "opštim ratom".

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi danas je optužbe Rijada nazvao "neosnovanim" i dodao da Iran podržava pokret Huti "duhovnim i političkim" sredstvima.

On je naveo da su "obustava vatre i dijalog" jedino rješenje koje bi sačuvalo obraz Saudijskoj Arabiji.

Saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman juče je izjavio da bi "samo budala napala" velika naftna postrojenja u njegovoj zemlji i pozvao na "snažnu i odlučnu akciju za zaustavljanje Irana".

Napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji povećao je ionako visoke tenzije izmedju Teherana i Vašingtona, a za taj incident Iran su optužili i Velika Britanija, Francuska i Njemačka.