Uloga bivšeg Trampovog savjetnika na kosovskim izborima

Privrženost i osjećanja koju Kosovari gaje prema Sjedinjenim Državama nijesu nikakva tajna
3750 pregleda 2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters

"Da Amerike nije bilo, mi ne bismo danas bili ovdje", kaže Tahir Hajdari, prodavač kućnih potrepština iz Prištine.

"Odnosi sa Amerikom moraju uvijek da se čuvaju", poručuje on.

Privrženost i osjećanja koju Kosovari gaje prema Sjedinjenim Državama nijesu nikakva tajna. Na to ukazuju i brojna Galupova istraživanja na osnovu kojih su Kosovari na prvom mjestu od svih država svijeta po pitanju podrške američkom rukovodstvu.

Svega toga svjesni su i kosovski političari.

Tako u predizbornoj kampanji, koja je u toku, "veza sa Amerikom" sve više postaje dio javnih obraćanja pojedinih političkih lidera.

O tome posebno govori predsjednik Demokratske partije Kosova i kandidat za premijera Kadri Veselji, koji navodi da će građani 6. oktobra da biraju između ojačavanja saradnje sa Amerikom sa vladom na čelu sa njim ili izolacije i veće korupcije na čelu sa njegovim političkim protivnicima.

Naglasio je kako je američki predsjednik Donald Tramp veliki prijatelj Kosova, da je Amerika najveći saveznik Kosova i da je budućnost Kosova sigurnija uz njenu jaču podršku.

U međuvremenu, na Kosovu su osvanuli i bilbordi sa slikom Veseljija i Trampa.

U Veseljijevoj kampanji angažovan je upravo bivši Trampov savjetnik, tokom kampanje za predsjedničke izbore 2016. godine.

Američki konsultant Semjuel Nanberg pružaće usluge Demokratskoj partiji Kosova u oblasti odnosa sa javnošću, komunikacija, strateškog savjetovanja, u periodu od 26. septembra do 15. decembra.

Kako je naveo u zvaničnom dokumentu podnijetom američkom Ministarstvu pravosuđa, Nanberg će biti angažovan na pripremi govora i na savjetovanju kandidata, kao i na potencijalnom izvještavanju i obaveštavaju američkih zvaničnika o statusu i rezultatima izbora.

Za to će biti plaćen 110.000 dolara. Pored toga, Demokratska partija Kosova snosiće troškove eventualnih putovanja u biznis klasi, hotela takođe u biznis klasi, te telefonskih i internet usluga.

Na osnovu istog, Samjuel Nanberg od 22. septembra do 8. oktobra boravi na Kosovu.

Mediji su o Nanbergu više pisali kada je dobio sudski poziv specijalnog istražitelja za rusku istragu u SAD, Roberta Milera

Pažnju kosovske javnosti posebno je skrenuo i skup Demokratske partije Kosova u utorak u Gnjilanu na kome se pojavio Metju Uitaker, vršilac dužnosti američkog državnog tužioca u periodu od novembra 2018. do februara 2019, nakon ostavke Džefa Sešnsa, dok je prije toga bio šef osoblja državnom tužiocu.

Trenutno je direktor u Axiom Strategiesu, savjetodavnoj firmi Republikanske partije, odnosno u njihovoj kompaniji Clout Public Affairsu, koja pomaže nacionalnim i lokalnim klijentima u rješavanju pitanja sa vladama i slično.

Uitaker je na skupu kazao da se predstojeći izbori na Kosovu tiču borbe protiv korupcije i ekonomskih mogućnosti za građane Kosova, a da se ti ciljevi mogu postići sa premijerom, koji traži prijateljstvo i podršku SAD, a da je, prema njegovim riječima, Kadri Veselji ta osoba.

O vezama sa Amerikom tokom kampanje govore i ostali politički lideri, u manjoj mjeri.

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova i bivši premijer Isa Mustafa je, reagujući na izjave Veseljija, kazao da "ukoliko je neko uz Ameriku, onda je to Demokratski savez Kosova, zato što je Ibrahim Rugova (prvi predsjednik te partije, prim. red.) uspostavio put prema Americi", a ne oni koji se "slikaju i zloupotrebljavaju predsjednika SAD".

Ramuš Haradinaj, kandidat za premijera Alijanse novo Kosovo i Socijaldemokratske, istakao je da sa Amerikancima ima dobre odnose i da je Amerika saveznik Kosova, a ne određenih političara.

Nakon svega toga, Američka ambasada u Prištini u utorak je medijima uputila izjavu.

"Vlada SAD ne favorizuje ili podržava nijednu političku stranku ili kandidate na ovonedeljnim izborima. Poštujemo pravo i odgovornost glasača na Kosovu da odaberu svoju budućnost", navedeno je u pisanoj izjavi Ambasade.

Bonus video: