Rusija nudi da osnuje organizaciju za bezbjednost u Persijskom zalivu

"Nudimo da se naše razlike i međusobna optuživanja ostave po strani i da se osnuje organizacija za bezbjednost i saradnju u regionu, koja bi uključivala zalivske države i u kojoj bi Rusija, Kina, SAD, EU, Indija i druge zainteresovane države učestvovale kao posmatrači", rekao je Putin.
1094 pregleda 0 komentar(a)
Putin, Foto: SPUTNIK
Putin, Foto: SPUTNIK

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ponudio je danas da ta država osnuje organizaciju u kojoj će učestvovati Rusija, SAD, države EU i druge zemlje radi rješavanja problema u Persijskom zalivu.

Putin je tokom plenarnog zasijedanja Diskusionog kluba Valdaj rekao da je takvom logikom Rusija osigurala bezbjednost u tom region u julu ove godine, prenosi TASS.

"Uzimajući u obzir nestabilnu i nepredvidivu situaciju u regionu ta ideja ostaje aktualna. Nudimo da se naše razlike i međusobna optuživanja ostave po strani i da se osnuje organizacija za bezbjednost i saradnju u regionu, koja bi uključivala zalivske države i u kojoj bi Rusija, Kina, SAD, EU, Indija i druge zainteresovane države učestvovale kao posmatrači", rekao je Putin.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova u julu je predstavilo koncept kolektivne bezbjednosti u Persijskom zalivu. Koncept uključuje formiranje grupe za organizovanje medjunarodne konferencije o bezbjednosti i saradnji na području Persijskog zaliva, što bi rezultiralo uspostavljanjem organizacije za bezbjednost i saradnju u regionu.

Pored toga, Moskva je ponudila uspostavljanje demilitarizovanih zona u regionu, odustajanje od trajnog razmještanja jedinica neregionalnih država i uspostavljanje vojnih linija.

Ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif je nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim rekao da podržava rusku inicijativu i da Iran želi da osnuje regionalnu koaliciju za bezbjednost sa Irakom, Saudijskom Arabijom, Bahreinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Katarom, Omanom i Kuvajtom pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Bonus video: