"Mali Tramp" će posredovati između Beograda i Prištine

Analitičari ocjenjuju da imenovanje Grenela, koji ne poznaje najbolje probleme u regionu, podriva autoritet Metjua Palmera, kojeg je Stejt department nedavno imenovao za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan
6370 pregleda 24 komentar(a)
Mediji pišu da ga u Berlinu vole samo desničari: Grenel, Foto: AP
Mediji pišu da ga u Berlinu vole samo desničari: Grenel, Foto: AP

Predsjednik SAD Donald Tramp imenovao je kontroverznog diplomatu Ričarda Grenela za specijalnog predsjedničkog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, saopšteno je iz Bijele kuće.

On će tu dužnost obavljati paralelno sa funkcijom ambasadora SAD u Njemačkoj, na kojoj je od maja prošle godine.

Grenel (53), kojeg kritičari zovu „mali Tramp“, ima reputaciju „nestašnog“ diplomate kojem polazi za rukom da natjera Berlin, nakon dosta otpora, da se povinuje volji Vašingtona.

Predsjednik Kosova Hašim Tači, premijer u ostavci Ramuš Haradinaj i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli pozdravili su Grenelovo imenovanje.

„Ovo imenovanje je još jedan dokaz da predsjednik Tramp, američka administracija i cijela američka država stoji iza nas za svaki značajan korak. Sada imamo više samopouzdanja u proces dijaloga i mogućnost da postignemo priznanje od strane Srbije i učlanjenje u Ujedinjene nacije i tako zaokružimo međunarodnu konsolidaciju naše države“, napisao je Tači na Fejsbuku.

Ričard Grenel, Hašim Tači, Ramš Haradinaj
Grenel sa Haradinajem i Tačijem u Berlinu(Foto: dw.com)

Haradinaj je na Fejsbuku napisao da će raditi zajedno na bezuslovnom dijalogu za postizanje međusobnog priznanja u postojećim granicama.

Pacoli je ocijenio je da imenovanje Grenela pokazuje posvećenost SAD i Trampov lični interes za postizanje međusobnog priznanja Kosova i Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je odluka predsjednika SAD da imenuje Grenela za njega iznenađujuća vijest i najavio da će u toku dana imati telefonski razgovor sa njim.

Vučić je rekao da se pregovori Beograda i Prištine već odvijaju pod okriljem Evropske unije i da je specijalni izaslanik bio Metju Palmer.

„Američki predsjednik Donald Tramp je sada postavio novog čovjeka i ja odmah danas imam razgovor sa Grenelom. On je, naravno, ozbiljan čovjek od povjerenja Trampa i vidjećemo u kojem će smjeru to da ide“, rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija „ne izražava nezadovoljstvo“ dijalogom pod okriljem EU.

Stručnjaci za Balkan Florijan Biber i Tim Džuda izrazili su čuđenje povodom imenovanja.

Biber, sa Univerziteta u Gracu, zapitao se kakva je onda uloga Palmera, kojeg je Stejt department prošlog mjeseca imenovao za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan.

„Ako (Donald) Tramp imenuje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za Srbiju i Kosovo, kakva je uloga Metjua Palmera“, napisao je Biber na Tviteru. On je dodao da je to takođe „zabrinjavajuća poruka za zajedničku poziciju EU-SAD“.

Grenel kao ambasador ima istoriju otuđenja Njemačke i EU, ukazao je Biber, navodeći kao primjer Grenelove pozive za podršku desnici i ekstremnoj desnici. „Nije dobar znak“, piše Biber.

Britanski novinar i analitičar Tim Džuda je na Tviteru ocijenio da je imenovanje Grenela „čudno“.

„Prvo SAD imenuju za izaslanika za Balkan uglednog Meta Palmera, koji dobro poznaje region i njegove vođe, pa sada imenuju nekog drugog bez ikakve istorije poznavanja Balkana ili poznavanja, koliko je nama poznato, pregovora Srbija-Kosovo“, naveo je Džuda.

Analitičar Jasmin Mujanović kaže da Grenelovo imenovanje „ozbiljno podriva Palmerov autoritet i izglede, posebno imajući u vidu Grenelovo potpuno nepoznavanje aktuelnih regionalnih pitanja“.

Trampovom odlukom su se juče bavili i njemački mediji.

Imenovanje kontroverznog diplomate pokazuje obnovljeno interesovanje SAD za rješavanje sukoba, ali i mogućnost dodatnog narušavanja odnosa između Berlina i Vašingtona i smanjenja sposobnosti zapadnih sila da jednim glasom mirovno posreduju, navodi Dojče vele.

Časopis „Špigl“ piše da Grenel, za razliku od svojih prethodnika u Berlinu, nije postao popularna i rado viđena ličnost u političkom i društvenom životu njemačke prijestonice. Dojče vele ga opisuje kao Trampovog razgrtača, čovjeka bez dlake na jeziku i bez zadrške kada se treba umiješati u njemačku unutrašnju politiku.

On je prošle godine postao prvi deklarisani homoseksualac koji je zauzeo važno mjesto u Trampovoj administraciji. Još nije ni sjeo u fotelju ambasadora u Berlinu, a već je iznervirao buduće domaćine intervjuom za desničarski portal Brajtbart. Rekao je da je njegov cilj jačanje „konzervativnih snaga u Evropi“, aludirajući na Viktora Orbana, Matea Salvinija i njegovog omiljenog - Sebastijana Kurca, navodi DW.

Grenel je nastavio da dijeli lekcije i da prijeti. Tako je zahtijevao od njemačkih privrednika da ne sarađuju sa Iranom, prijetio sankcijama svima koji učestvuju u projektu gasovoda Sjeverni tok 2, i tražio od Njemačke da umjesto ruskog kupuje američki gas. Onda je još rekao da će SAD ograničiti obavještajnu saradnju sa Njemačkom ukoliko Njemci ne isključe kineski Huavej iz izgradnje 5G mreže.

Zbog tih, a i drugih, kasnijih, istupa i ne baš diplomatskih izjava, američki ambasador je u Berlinu izolovana figura koja nema pristup uticajnim ljudima i s kojom malo političara, osim pripadnika ekstremno desničarske Alternative za Njemačku (AfD) i konzervativne Hrišćansko-socijalne unije (CSU), želi da bude viđeno, navodi „Špigl“.

„To što ovaj čovjek radi je nečuveno u međunarodnoj diplomatiji“, rekao je svojevremeno Martin Šulc, prethodni kandidat za kancelara Njemačke. „Ako bi njemački kancelar u Vašingtonu izjavio da je tamo da podrži demokrate, odmah bio bio izbačen.“

Sagovornici „Špigla“ su kazali da Grenel veoma malo zna o Njemačkoj i Evropi i da ne obraća pažnju na izvještaje koje za njega sastavlja osoblje ambasade.

Pitanje je da li Palmer dobija pojačanje ili kontrolora, jer je Ričard Grenel bez sumnje Trampov čovjek i još nije jasno da li je njegovo imenovanje poruka snažnog američkog prisustva, ili, pak, Bijela kuća i Stejt department vode zasebne politike, navodi Dojče vele.

Grenel je stekao veliko iskustvo kao politički i medijski savjetnik republikanskih političara. Poznat je po otvorenim kritikama na račun medija koji mu se ne dopadaju, a to su u pravilu isti oni koji se ne dopadaju ni Donaldu Trampu.

Prije dolaska u Berlin, međutim, bio je portparol SAD u UN sa najdužim stažom. Zbog tog iskustva je više nego kvalifikovan da posreduje u sukobljenim interesima koji odavno bacaju sjenku na mirovni sporazum između Srbije i Kosova, rekao je za Dojče vele visoki balkanski diplomata, pod uslovom da ostane anoniman.

Bonus video: