odgovorili na optužbe druge strane

Vašington: Dobri pregovori sa Pjongjangom u Švedskoj

"Komentari koje je nešto ranije dala delegacija Sjeverne Koreje ne odražavaju ni sadržaj niti duh današnjih razgovora koji su trajali osam i po sati", rekla je portparolka Stejt Dipartmenta Morgan Ortagus u saopštenju.
735 pregleda 0 komentar(a)
Bijela kuća: Ilustracija, Foto: Shutterstock
Bijela kuća: Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.10.2019. 08:51h

Sjedinjene Države objavile su u subotu da su imale "dobre razgovore " sa Sjevernom Korejom u Švedskoj, iako je prije toga Pjongjang optužio Vašington da je kriv za neuspjeh razgovora o sjevernokorejskom nuklearnom pitanju.

"Komentari koje je nešto ranije dala delegacija Sjeverne Koreje ne odražavaju ni sadržaj niti duh današnjih razgovora koji su trajali osam i po sati. SAD su donijele inovativne ideje i imale dobre razgovore sa sjevernokorejskom stranom", rekla je portparolka Stejt Dipartmenta  Morgan Ortagus u saopštenju.

Sjevernokorejski izaslanik optužio je Sjedinjene Države da su odgovorne za neuspjeh razgovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu koji su počeli u subotu u Štokholmu, nakon višemjesečnog zastoja i uprkos novoj eskalaciji raketnih testiranja Pjongjanga.

Američki i sjevernokorejski zvaničnici počeli su tokom jutra pregovore u izolovanom konferencijskom centru u predgrađu Štokhoma.

"Pregovori nisu ispunili naša očekivanja i na kraju su propali (...). Za neuspjeh pregovora, koji nisu doveli ni do kakvog napretka, odgovorne su Sjedinjene Države koji nisu odustale od svog uobičajenog stanovišta", rekao je Kim Mjong Gil novinarima.

"Sjedinjene Države su potakle očekivanja predlozima fleksibilnog pristupa, novih metoda i kreativnih rješenja. Ali su nas jako razočarali i uništili naš entuzijazam kada ništa nisu stavili na pregovarački sto", dodao je.

Sjevernokorejski izaslanik Kim Mjong Gil i američki Stiven Bajgan sastali su se uz posredovanje švedskog posebnog izaslanika Kenta Haerstedta.

Preporučujemo za Vas