TAKOĐE OBAVJEŠTAJNI ZVANIČNIK

Slučaj Trampa i Ukrajine: Pojavio se i drugi zviždač

Sa drugim zviždačem je razgovarao generalni inspektor obavještajne zajednice, Majkl Etkinson, kazao je advokat Mark Zaid
3116 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Drugi zviždač je istupio povodom pokušaja predsjednika SAD Donalda Trampa da primora ukrajinskog lidera da otvori istragu o njegovom političkom rivalu, kazali su danas advokati.

Advokat Mark Zaid je kazao da ta osoba, koja je takođe obavještajni zvaničnik, ima podatke iz prve ruke o navodima koji se tiču žalbe prvog zviždača, a koja je inicirala istragu za impičment republikanskog predsjednika.

Sa drugim zviždačem je razgovarao generalni inspektor obavještajne zajednice, Majkl Etkinson, kazao je Zaid.

U žalbi prvog zviždača, koja je podnijeta generalnom inspektoru 12. avgusta, navode se informacije dobijene od šest američkih zvaničnika koji izražavaju bojazni da Tramp koristi silu kako bi izdejstvovao uplitanje jedne strane zemlje i kako bi osvojio drugi mandat 2020.

Takođe se navodi da je Tramp upotrijebio 400 miliona dolara pomoći kako bi dobio obećanje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će istražiti njegovog demokratskog rivala i bivšeg potpredsjednika Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera.

„Mogu da potrdim da moja firma i moj tim predstavljaju više zviždača u vezi sa otkrićem generalnog inspektora od 12. avgusta ove godine“, kazao je drugi advokat Endrju Bakaj.

Potvrda da postoji drugi zviždač je uslijedila nakon izraza nezadovoljstva unutar Trampove Republikanske partije pošto je on u petak pozvao Kinu da istraži Bajdenovog sina, koji je takođe poslovao sa Kinom. Republikanski senatori Mit Romni, Ben Sase i Suzan Kolins su izrazili zabrinutost povodom Trampovog istupanja prema stranim zemljama kako bi mu pomogle da ponovo osvoji mandat.

Međutim, drugi republikanci su danas čvrsto stali uz Trampa, ponovivši njegovu trdnju da taj poziv nema nikakvog značaja.