UPOZORENJE TRAMPU

Šefica MMF-a: U trgovinskom ratu svi gube

U utorak je američki predsjednik Donald Tramp ponovio da mu je plan uvesti velike carine na uvoz čelika i aluminijuma, upozorivši pritom Evropu da će biti snažno pogođena s "velikim porezom" jer ne tretira SAD dobro po pitanju trgovine
50 pregleda 1 komentar(a)
Kristin Lagard, Foto: Reuters
Kristin Lagard, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.03.2018. 09:21h

Izvršna direktorica MMF-a Kristin Lagard izjavila je juče da u trgovinskom ratu nema pobjednika te da će makroekonomski uticaj američkih carina na uvoz čelika i aluminijuma biti ozbiljan ako druge zemlje odgovore na to svojim carinama, prenosi agencija Hina.

"Makroekonomski uticaj će biti ozbiljan, ne samo ako SAD krene, već ponajprije ako druge zemlje preduzmu protivmjere, posebno one koje će biti najviše pogođene poput Kanade, Evrope i naročito Njemačke", zaključila je Lagarde u razgovoru za francusku radio postaju RTL.

U utorak je američki predsjednik Donald Tramp ponovio da mu je plan uvesti velike carine na uvoz čelika i aluminijuma, upozorivši pritom Evropu da će biti snažno pogođena s "velikim porezom" jer ne tretira SAD dobro po pitanju trgovine.

"U tzv. trgovinskom ratu, potaknutom recipročnim povećanjem uvoznih carina, nitko ne pobjeđuje, već su uopšteno gubitnici na obje strane", kaže Lagard, dodavši kako se nada da Tramp neće ostvariti svoju prijetnju o uvođenju tih carina. "Preporučujemo dogovor između različitih strana, i razgovor, razgovor", navela je.

Ipak, Lagard je ukazala da bi Tramp možda mogao imati razloga zašto je zaprijetio uvođenjem carina na određeni uvoz, kazavši da postoji nekoliko dobrih razloga za protest protiv trenutne situacije.

"Postoje neke zemlje u svijetu koje nužno ne poštuju sporazume Svjetske trgovinske organizacije, i koje nameću transfer tehnologija. Riječ je o Kini, ali ona nije jedina zemlja koja se koristi takvom praksom", tvrdi Lagard.

Tramp je u utorak, nakon razgovora sa švedskim premijerom Stefanom Lofvenom u Bijeloj kući, optužio Evropsku uniju da "čini gotovo nemogućim" američko poslovanje s njom.

"Evropska unija bila je naročito tvrda prema SAD-u. To čini gotovo nemogućim naše poslovanje s njima, a oni ipak i dalje šalju svoje automobile u SAD. Ako im uvedemo carine od 25 posto, vjerujte mi neće to još dugo raditi", kazao je Tramp.

A nakon što je Tramp nedavno najavio carine na uvoz čelika i aluminijuma, početkom ove nedjelje Evropska komisija poručila je da će u srijedu razmatrati protivmjere Trumpovoj odluci, da će odgovor Evrope biti "brz, čvrst i razmjeran" i u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Preporučujemo za Vas