Mun: Rano za optimizam o denuklearizaciji Sjevene Koreje

Južnokorejski predsjednik odbacio je neke navode prema kojim su Sjevernoj Koreji ponuđeni tajni ustupci da bi je ubijedili da dođe za pregovarački sto
51 pregleda 0 komentar(a)
Mun Džae-in, Foto: Reuters
Mun Džae-in, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.03.2018. 09:28h

Južnokorejski predsednik Mun Džao In ocjenio je danas da je "suviše rano za optimizam" povodom ponude Sjeverne Koreje da razgovara o denuklearizaciji sa SAD.

"Mi smo tek na početnoj tački" rekao je oprezno Mun političkim zvaničnicima poslije jučerašnjih optimističkih izjava članova južnokorejske delegacije po povratku sa razgovora s vođom Severne Koreje u Pjongjangu.

Munov izaslanik koji je predvodio južnokorejsku delegaciju rekao je da je Kim Džong Un pokazao spremnost da razgovara o pitanju nuklearnog arsenala njegove zemlje, što je dugo bilo tabu tema. Sjevernokorejski vođa je rekao da je spreman da uvede moratorijum na nuklearne i raketne probe ako budu održani pregovori sa SAD. Dogovoren je i samit dvije Koreje.

Južnokorejski predsjednik odbacio je neke navode prema kojim su Sjevernoj Koreji ponuđeni tajni ustupci da bi je ubijedili da dođe za pregovarački sto.

"Nije bilo tajnog dogovora bilo kakve vrste sa Sjeverom", rekao je Mun, prema portparolu jedne male opozicione stranke.

Južnokorejski predsjednik insistirao je na potrebi da se održava bliska saradnja sa SAD.

"Mislim da razgovor o denuklearizaciji neće bitno ostvariv dok Južna Koreja i SAD ne budu imali zajedničke stavove" o tom pitanju i dodao da "međukorejski razgovori nisu dovoljni da se stigne do mira".

Bonus video: