Mediji javili da je Turska bombardovala kurdske snage u Siriji, Ankara demantovala

"Uspostavljanje zone bezbednosti je ključno da bi bili uspostavljeni mir i stabilnost u regionu i da bi Sirijci mirno živjeli", navodi se na Tviter nalogu Ministarstva odbrane Turske, prenosi Rojters
2675 pregleda 2 komentar(a)
Turski vojni helikopter nadlijeće zajedničku tursko-američku vojnu patrolu u sjevernoj Siriji, Foto: Reuters
Turski vojni helikopter nadlijeće zajedničku tursko-američku vojnu patrolu u sjevernoj Siriji, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.10.2019. 08:30h

Sve pripreme za moguću vojnu operaciju na sjeveroistoku Sirije su završene, saopštilo je kasno sinoć tursko Ministarstvo odbrane.

"Uspostavljanje zone bezbednosti je ključno da bi bili uspostavljeni mir i stabilnost u regionu i da bi Sirijci mirno živjeli", navodi se na Tviter nalogu Ministarstva, prenosi Rojters.

Time je Ankara indirektno demantovala navode medija da su avioni turske avijacije sinoć izveli napad iz vazduha na objekte kurdskih naoružanih grupa na severu Sirije.

Televizija al-Majadin javila je sinoć da je Turska bombardovala štab kurdskih jedinica iz takozvanih Sirijskih demokratskih snaga u gradu al-Malikija, na sjeverozapadu Sirije.

Agencija TASS je javila da nije bilo informacija o poginulim i povrijeđenim među Kurdima.

Televizija al-Majadin, na koju se TASS poziva, navela je tada da su turski avioni cijelog dana nadlijetali pogranični prostor da bi tek uveče napali.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, koji se trenutno nalazi u posjeti Srbiji, ranije juče je najavio skori početak vojne operacije protiv kurdskih jedinica koje Ankara smatra terorističkim.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su juče počele izmještanje vojnika i vojne tehnike iz baza u tom području.

Kurdi to ocjenjuju kao kršenje garancija koje su dobili od SAD i upozorili da bi odlazak Amerikanaca mogao dovesti do povratka Islamske države.

Televizija al-Hadat je prenijela da je Turska prebacila dio opozicionih boraca iz provincije Idlib na istočnu obalu Eufrata kako bi učestvovali u operaciji protiv Kurda.

Bonus video: