#STANDWITHTHEKURDS

Grejem, senator blizak Trampu: Turska nema zeleno svjetlo za vojnu operaciju u Siriji

Postoji velika dvopartijska opozicija tome u Kongresu i nju treba da shvatite kao crvenu liniju koja se ne smije preći. Ako želite da uništite već krhke odnose, invazija na Siriju će odraditi posao", tvitovao je Grejem
901 pregleda 0 komentar(a)
Grejem, Foto: BETA/AP
Grejem, Foto: BETA/AP

Republikanski senator Lindzi Grejem, blizak predsjedniku SAD Donaldu Trampu, upozorio je Tursku da "nema zeleno svjetlo" za vojnu operaciju na sjeveru Sirije, nakon niza kontradiktornih poruka koje su proteklih dana slali američki zvaničnici.

"Poruka turskoj vladi: nemate zeleno svjetlo za ulazak na sjever Sirije. Postoji velika dvopartijska opozicija tome u Kongresu i nju treba da shvatite kao crvenu liniju koja se ne smije preći. Ako želite da uništite već krhke odnose, invazija na Siriju će odraditi posao", tvitovao je Grejem uz hešteg #StandWithTheKurds.

Tramp je u nedjelju sve iznenadio objavom o povlačenju američkih vojnika sa sjevera Sirije.

Turska je juče saopštila d aje spremna za početak nove ofanzive protiv kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG) u Siriji.

Međutim, suočen s optužbama kod kuće da pušta niz vodu saveznike SAD, Tramp je u ponedjeljak promijenio stav i zaprijetio "potpunim uništenjem turske ekonomije" ako Ankara "pre]e granice".

Turska kurdske borce smatra teroristima.

Preporučujemo za Vas