OPTUŽBE NA RAČUN TEHNOLOŠKOG GIGANTA

Nakon NBA i Hjuston Rokitsa, Kina kritikuje i Epl: Podržavaju izgrednike u Hongkongu

List Ženmin žibao, organ vladajuće Komunističke partije Kine, optužio je Epl da je u Hongkongu omogućio korišćenje aplikacije koja na mapi pokazuje gdje se nalazi policija
1020 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kineski mediji optužili su danas američkog tehnološkog giganta Epl da podržava demonstrante u Hongkongu putem aplikacije za kretanje po gradu, u trenutku povećanog pritiska Kine na strane kompanije.

Takođe, američka profesionalna košarkaška liga NBA i franšiza Hjuston Rokits su na meti oštrih kritika u Kini zbog tvita komesara lige Adama Silvera u kom je izrazio podršku demonstrantima.

List Ženmin žibao, organ vladajuće Komunističke partije Kine, optužio je Epl da je u Hongkongu omogućio korišćenje aplikacije koja na mapi pokazuje gdje se nalazi policija.

Aplikacija HKMap.live opisana je kao podrška "izgrednicima". 

Nekadašnja britanska kolonija, Hongkong prolazi kroz četvrti mjesec političke krize s gotovo svakodnevnim i često nasilnim demonstracijama.

"Epl je odlučio da odobri aplikaciju u Hongkongu. Da li je namjera Epla da bude saučesnik izgrednika", upitao je Ženmin žibao.

Američka kompanija ima značajan finansijski interes u kontinentalnoj Kini i do sada je izbjegavala da zauzme stav o osjetljivim pitanjima, i uglavnom se povinovala zahtjevima Pekinga za onemogućavanje korišćenja nekih aplikacija u toj zemlji.

Hongkong je 1997. vraćen Kini i trenutno uživa poseban status, sa širokom autonomijom i građanskim slobodama.

"Epl treba da razmisli o posljedicama svoje neoprezne i pogrešne odluke", naveo je kineski list.

Epl nije komentarisao optužbe.