POVJERLJIVE INFORMACIJE SE NAŠLE U NOVINSKIM ČLANCIMA

Član DIA odavao podatke o sistemu oružja novinarki sa kojim je bio u vezi?

Ako bude proglašen krivim, mogao bi biti osuđen na deset godina zatvora za svaku od tačaka
2854 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ekspert za borbu protiv terorizma u američkoj vojno-obavještajnoj agenciji (DIA) uhapšen je danas zbog optužbi da je povjerljivi materijal o sistemu oružja jedne strane države proslijedio novinarima 2018. i 2019. godine, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Informacije koje je 30-godišnji Henri Kajl Fres proslijedio novinarki sa kojom je bio u romantičnoj vezi, pojavile su se u najmanje osam različitih novinskih članaka, navelo je Ministarstvo pravde u optužnici koja je otpečaćena u američkom Okružnom sudu za istočni okrug Virdžinije, prenio je Rojters.

Fres je imao pristup povjerljivim podacima u DIA, gdje je počeo da radi 2017. Uhapšen je danas po dolasku na posao, navodi „Vašington post“.

Optužen je po dvije tačke, za namjerno prenošenje materijala nacionalne odbrane. Ako bude proglašen krivim, mogao bi biti osuđen na deset godina zatvora za svaku od tačaka.

„Vašington post“ piše da je novinarka koja je živjela sa Fresom oko godinu dana objavila najmanje osam članaka zasnovanih na povjerljivim informacijama. Fres je na Tviteru objavio link za jedan od članaka, kazali su tužioci.

Ministarstvo nije identifikovalo novinare niti medije u kojima rade, ali je saopštilo da su u pitanju dva različita izdanja u vlasništvu iste kompanije.

Rojters navodi da je to šesti federalni slučaj curenja povjerljivih informacija za manje od dvije godine.

Obračun sa odgovornima za curenje je pokrenula administracija Donalda Trampa 2017. i predvodio ga je tadašnji ministar pravosuđa Džef Sešns.

MOJ
Zgrada ministarstva(Foto: Reuters)

Prvi slučaj koji se pojavio tokom Trampovog mandata odnosio se na Rijaliti Viner, bivšu obavještajnu analitičarku koja je izvještaj o ruskom miješanju u izbore 2016. proslijedila portalu Intersept.

Bivši obavještajni zvaničnik Danijel Everet Hejl je ranije ove godine optužen u vezi sa curenjem informacija, takođe za Intersept, o američkom programu napada dronovima.

Prije slučaja protiv Viner, niko nije optužen za curenje povjerljivih informacija od 2013, rekao je Džon Demers, šef odsjeka za nacionalnu bezbjednost pri Ministarstvu pravde.