Republikanci traže da Tramp uvede sankcije za Tursku

Kongresmenka Liz Čejni izjavila je da se Turska mora suočiti s "ozbiljnim posljedicama zbog nemilosrdnog napada na kurdske saveznike u regiji"
1069 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Republikanci u američkom Predstavničkom domu najavili su planove za uvođenje zakona o sankcijama protiv Turske zbog njene ofanzive na Siriju, piše BBC News.

Kongresmenka Liz Čejni izjavila je da se Turska mora suočiti s "ozbiljnim posljedicama zbog nemilosrdnog napada na kurdske saveznike u regiji".

Ove izjave dolaze nakon što je predsjednik Donald Tramp rekao kako se nada da će posredovati u sukobu.

Turska je krenula na sjever Sirije u srijedu nakon što je Tramp povukao američke trupe iz tog područja, a desetine hiljada civila napustilo je svoje domove drugog dana ofanzive.

Kritičari kažu da je povlačenje SAD dalo zeleno svjetlo Turskoj da započne svoj prekogranični napad, za koji predsjednik Redžep Tajip Erdogan kaže da će stvoriti sigurnu zonu koja bi se kretala u dužini od 480 kilometara duž sirijske granice.

Kurdske trupe Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje Turska naziva teroristima, kontrolišu prekogranična područja. SDF su bili ključni saveznici SAD u borbi protiv grupe Islamska država (IS), a sada navode da su im Sjedinjene Američke Države zabile nož u leđa.

Kako piše BBC News, postoji bojazan da bi operacija mogla dovesti do etničkog čišćenja Kurda i oživljavanja Islamske države, prenosi Klix.

Bonus video: