PUTOVAO KROZ CRVENO MORE

Iranski mediji: Eksplozija na iranskom naftnom tankeru kod saudijske obale

Iranska televizija javlja da su u eksploziji oštećena dva skladišta na tankeru i da je izazvano curenje nafte u Crveno more
1884 pregleda 1 komentar(a)
Požar na tankeru, Foto: Screenshot/Twitter
Požar na tankeru, Foto: Screenshot/Twitter
Ažurirano: 11.10.2019. 09:16h

U eksploziji je danas oštećen iranski naftni tanker koji je putovao kroz Crveno more blizu Saudijske Arabije, javljaju iranski mediji.

Iranska televizija javlja da su u eksploziji oštećena dva skladišta na tankeru i da je izazvano curenje nafte u Crveno more. Ime tankera nije navedeno.

Agencija Irna i druge agencije oslonile su se na onlajn vijest o tom incidentu, dok je agencija Isna navela anonimni izvor sa direktnim saznanjem o događaju.

Svi izvještaji navode da se eksplozija dogodila kod obale Džede u Crvenom moru.

Portparol za američke Pete flote koja nadzire Bliski istok poručnik Pit Pagano rekao je da vlasti u toj oblasti znaju da ima izvještaja o incidentu ali nije mogao da pruži dodatne informacije.

Izveštji o eksploziji usledili su poslije američkih optužbi posljednjih mjeseci da je Iran napadao naftne tankere blizu Ormuškog prolaza na ulazu u Persijski zaliv, što Teheran demantuje.

Ova eksplozija mogla bi da pojača tenzije između Irana i SAD, više od godinu dana od kada je američki predsjednik Donald Tramp jednostrano povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma sa Iranom i ponovo uveo sankcije Teheranu koje teško pogađaju njegovu privredu.

Poslije Trampove odluke uslijedili su misteriozni napadi na tankere blizu Ormuskog prolaza, Iran je srušio američki nadzorni dron i bilo je drugih incidenata na Bliskom Istoku.

Posljednji napad je bio na vitalna naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji koja su napadnuta dronovima i krstarećim raketama i zbog čega je na kratko bila prepolovljena naftna proizvodnja te zemlje.

SAD su optužile Iran za taj napad, što je Teheran demantovao. Za napad su odgovornost preuzeli jemenski Huti pobunjenici, protiv kojih se Saudijska Arabija bori od 2015. godine, mada analitičari navode da rakete upotrijebljene u napadu ne bi imale domet da stignu do tih naftnih pogona iz Jemena.

Preporučujemo za Vas